Strategijom razvoja opštine Oštra Luka predviđeno je više od 40 projektnih ideja, za čiju bi realizaciju bilo potrebno 7.550.644 KM.

Ciljevi strateškog dokumenta su uspostavljanje konkurentne privredne struktura koja omogućava zapošljavanje i rast prihoda, poboljšanje kvalitet života i očuvanje životne sredine.

Projktovani finansijski okvir podrazumijeva 64,51 odsto donacija i transfera viših nivoa vlasti, 25,02 odsto sredstava opštinskog budžeta, 7,15 odsto kredita i 3,31 odsto sredstava EU i drugih međunarodnih donatora.

Izrada strategije započela je u oktobru prošle godine potpisivanjem Protokola o saradnji između opštine Oštra Luka i Projekta integrisanog lokalnog razvoja /ILDP/, zajedničkog projekta Vlade Švajcarske i UNDP-a, putem kojeg je opštini Oštra Luka pružena tehničko-konsultantska podrška za izradu strategije.

Potpisanim Protokolom ILDP se obavezao da finansira jedan projekat iz usvojene razvojne strategije u vrijednosti do 25.000 dolara i realizacija tog projekta se očekuje u toku ove godine.

Skupština opštine Oštra Luka je odluku o usvajanju startegije donijela 10. juna, na prvoj redovnoj sjednici održanoj nakon proglašenja vanrednog stanja u Srpskoj izazvanog pandemijom virusa korona.

Dokument je dostupan na internet stranici opštine Oštra Luka.

SRNA