Republički štab za vanredne situacije održao je 25. sjednicu putem video linka.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da su pojedine lokalne zajednice počele da zakazuju sjednice skupština bez saglasnosti Republičkog štaba za vanredne situacije i upozorila da je to nedopustivo i da se time krše zaključci Republičkog štaba.

“I dalje je na snazi mjera da nijedna sjednica skupštine lokalnih zajednica ne može biti zakazana i održana bez saglasnosti Republičkog štaba za vanredne situacije. Sjednica podrazumijeva da se više od tri lica okupljaju u javnom prostru, a to predstavlja kršenje zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije”, istakla je ministar Rešić.

Ministar uprave i lokalne samouprave objasnila je da među lokalnim zajednicama vjerovatno postoji bojazan jer je Zakonom o lokalnoj samoupravi definisano da će snositi sankcije ukoliko dva ili tri mjeseca ne bude održana sjednica skupštine.

“Vanredno je stanje i nijedna od propisanih sankcija neće biti primjenjivana. Apelujem da lokalne zajednice, ukoliko sazivaju sjednicu skupštine samo zbog toga da bi bili amnestirani od kazne, da to ne rade, nego samo ako imaju realne potrebe u vezi sa saniranjem posljedica virusa korona. Jedino u tim situacijama će Republički štab za vanredne situacije razmatrati zahtjeve za održavanje sjednice”, poručila je ministar Rešić.

Kada i dobiju odobrenje za održavanje sjednice, dodala je ona, lokalne zajednice moraju da poštuju niz preporuka kao što su obavezna dezinfekcija, nošenje maski i rukavica, držanje rastojanja od najmanje dva metra, dok osobe koje imaju 65 godina ili su starije ne mogu prisustvovati sjednici skupštine jer se na njih primjenjuje zabrana kretanja.

Ministar Rešić je dodala da će predložiti da od ponedjeljka, 27. aprila, šalter-sale otvore za građane, ali uz obavezu postavljanja providnu fizičke pregrade i poštovanje ostalih propisanih mjera.

Ona je podsjetila da od 16. marta u skladu sa instrukcijom šalter-sale funkcionišu elektronski i uz smanjene socijalne kontakte.

“To i dalje od njih tražimo, ali uz ugrađivanje providnih barijera mogu otvoriti svoj rad prema građanima da bi bili fleksibilniji. Moraju poštovati i socijalnu distancu i ograničiti broj ljudi koji će ulaziti u šalter salu i broj radnika koji mogu sjediti za pultom”, pojasnila je ministar Rešić.

Prema njenim riječima, od početka rada šalter sala po novom režimu nije evidentiran nijedan problem.

“Niko od građana se nije žalio da nije mogao doći do nekog od izvoda i svi su nesmetano obavljali svoje potrebe. Rodni listovi i ostali izvodi se izdaju elektronski i to ćemo nastaviti i kada je riječ o upisu prvačića. Pružićemo tehničku pomoć lokalnim zajednicama i Ministarstvu prosvjete i kulture u tom procesu”, rekla je ministar lokalne uprave i samouprave Lejla Rešić i dodala da su od 16. marta u matične knjige elektronski upisana 674 novorođenčeta, a obavljeno je i 85 vjenčanja uz poštovanje mjera zdravstvene zaštite.

koronavirususrpskoj.com