Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS, u Institutu za javno zdravstvo RS testirano je ukupno 562 laboratorijskih uzoraka iz 38 opština u RS, a novi virus korona potvrđen je kod još 15 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.
Od toga je šest osoba iz Banjaluke, po dvije iz Kalinovika, Oštre Luke i Prijedora i po jedna osoba je iz Kozarske Dubice, Trebinja i Zvornika.

Riječ je o devet žena i šest muškaraca. Jedna žena je starije životne dobi, šest žena srednje životne dobi i dvije mlađe životne dobi. Tri muškarca su srednje životne dobi i tri starije.

Među novopotvrđenima, većina osoba imala je kontakt sa ranije potvrđenim slučajevima.

Među potvrđenim slučajevima su i jedna medicinska sestra i jedan medicinski tehničar iz Doma zdravlja Banjaluka i UKC RS.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je i još 94 zdravstvena radnika iz Banjaluke, Bijeljine, Šamca, Ugljevika, Doboja, Istočne Ilidže, Prijedora, Teslića, Dervente, Kalinovika i Laktaša i ovi nalazi su negativni.

Testirano je i ukupno 39 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica.

Testirana su i 43 vatrogasca iz Banjaluke i svi su negativni na test virusa korona.

Osim toga, testirano je i osam inspektora koji rade na graničnim prelazima, čiji su nalazi negativni. Uz to, testirano je ukupno i 69 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su takođe negativni.

Do sada je u Srpskoj potvrđen 671 slučaj virusa korona, od posljedica COVID 19 preminulo je 25 osoba, a oporavilo se 357 osoba.
Ukupno 10.965 testiranja na novi virus korona je do sada urađeno u RS.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS ukupno se trenutno liječi 105 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa.

Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovana su 42 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji šest pacijenata.

Na respiratoru je pet pacijenata, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije.

Na Odjelu hirurgije je 14 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije je 35 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici „Srbija” u Istočnom Sarajevu pet pacijenata, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru pet pacijenta, u Bolnici Zvornik je jedan pacijent i u Univerzitetskoj bolnici u Foči dva pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 66 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 32, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.505 osoba, a nadzor je završen kod 21.584 osobe.

Na sedam graničnih prelaza u RS je tokom 24 časa ušlo ukupno je ukupno 112 osoba, 101 osoba je izašla iz karatina i upućena u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalaze ukupno 24 osobe.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona, te ističe da će nastaviti da redovno obavještavaju javnost o epidemiološkoj situaciji u RS.

EuroBlic-srpskainfo.com