kv-izostanci-skolaOko 114 hiljada izostanaka, od kojih 1.500 neopravdanih, bilans je dvanaest prijedorskih osnovnih škola na kraju prvog polugodišta tekuće školske godine. U šest srednjih škola, prema podacima Republičkog pedagoškog zavoda, bilo je čak 235 hiljada izostanaka, od kojih oko pet hiljada neopravdanih

U Poljoprivredno-prehrambenoj školi nisu čekali na preventivne mjere RPZ-a, već su sami, prije četiri godine, preduzeli određene korake.

– Velikim brojem izostanaka se remeti kontinuitet nastave, što se, na kraju, odražava i na rezultate u učenju i vladanju. Određene mjere smo usaglasili sa savjetima roditelja i učenika te se fokusirali na unutrašnju organizaciju škole. Namjera nam je da, svojim aktivnostima, omogućimo pravovremeno praćenje izostanaka učenika. Takođe smo veliku pažnju dali na saradnju sa roditeljima, jer bez njih ne možemo riješiti ovaj zajednički problem. Zadovoljni smo učinjenim, jer na nivou šest srednjih škola, imamo najmanji broj izostanka. Oko 80 do 90 odsto su opravdani izostanci – rekao je direktor Škole Mladen Dražić.

Sa prosjekom od 23 izostanka po učeniku u prvom polugodištu, u ovoj srednjoj školi mogu biti zadovoljni. Tome doprinosi i rad stručne pedagoško-psihološke službe. Pedagog Poljoprivredno-prehrambene škole Nataša Aničić podsjeća da su za brojne neopravdane izostanke predviđene određene vaspitno-disciplinske mjere: od ukora, pa do toga da đak koji napravi preko 26 neopravdanih izostanaka, izgubi status redovnog učenika.

– Neopravdani izostanci učenika su pokazatelj da se u njegovom životu dešava nešto što nadjačava njegove obaveze prema školi. Na nama, prosvjetnim radnicima, je da, zajedno sa roditeljima, otkrijemo šta je u pitanju. Uzroci mogu biti različiti: nemotivisanost učenika prema pozivu koji je odabrao ili prema školi uopšte, trenutni strah od kontrolnog rada ili usmenog ispitivanja, želja za pripadanjem grupi vršnjaka koji već izbjegavaju nastavu. Uzrok može biti i previše rigidan stav roditelja koji ne dozvoljavaju mladom biću da izlazi i da se zabavlja itd, pa učenik pokušava da kompenzuje svoju želju za izlascima – kaže Aničićeva.

Drastično povećanje izostanaka, koje se na republičkom nivou iskristalisalo kao problem veći od uspjeha i vladanja učenika, natjerao je nadležne da se ovim više pozabave. Samo u prošloj školskoj godini, đaci u školama u Republici Srpskoj napravili su gotovo pet i po miliona izostanaka.

Nagrađivanje odjeljenja s najmanjim brojem izostanaka i redovno kontrolisanje, neke su od mjera Republičkog pedagoškog zavoda od kojih je na najveći otpor roditelja naišla preporuka da ubuduće oba roditelja dolaze da pravdaju izostanke.

Mirko Mutić, inspektor prosvjetni savjetnik u Područnoj kancelariji Prijedor, napominje da ove mjere nisu zakonska obaveza i da imaju više preventivni značaj, a na školama je da naprave sopstvene programe.
-Preporuka Zavoda da izostanke pravdaju oba roditelja, izazvala je nezadovoljstvo, ali na
tome ne treba insistirati. Moramo imati povjerenja u oba roditelja. Istina je da ima slučajeva
kada je jedan roditelj previše tolerantan, te krije od drugoga da dijete taj dan nije bilo u školi itd. Ali to su sporadične situacije – ističe Mutić.

Za smanjenje velikog broja izostanaka, od presudne je važnosti sprega između škole, roditelja i učenika, a ako zakaže komunikacija na tom nivou, onda nikakve mjere neće dati rezultate, smatraju naši sagovornici.

– Savjet učenika ne može puno uticati na izostanke, mada smo pokušavali. Ipak puno zavisi od odgoja učenika i njihove zainteresovanosti za školu. S tom namjerom smo apelovali na profesore da maksimalno olakšaju gradivo učenicima, kako bi ih zainteresovali na času. Možda nam je, ipak, ljepše u školi, nego da bježimo s nastave i sjedimo po parkovima i kafićima. Tu ne možemo ništa naučiti, a u školi možemo – poručio je Miroslav Matijaš, predsjednik Savjeta učenika Poljoprivredno-prehrambene škole, svojim vršnjacima.

Najčešći razlog izostanaka je bolest. I to treba dovesti u sumnju, smatraju u RPZ-u, jer djeca, objektivno, nisu toliko bolesna. U periodu novembar – decembar veliki je broj vjerskih praznika, a učenici, po zakonu, mogu da odsustvuju jedan dan s nastave. Treći razlog je kalkulisanje ocjenom. Da ne bi pokvario uspjeh, učenik neće doći taj dan u školu, zbog kontrolnog ili usmenog odgovaranja, a roditelj će opravdati izostanak.

Kozarski vjesnik