zdravka karlicaU nastavku suđenja Ratku Mladiću nakon jednomjesečne pauze, svjedokinja Odbrane je rekla da su za sukob u Prijedoru 1992. godine krivi “muslimanski ekstremisti”.

Zdravka Karlica, predsjednica udruženja porodica nestalih, zarobljenih i poginulih iz Prijedora, ispričala je da je njen suprug Zoran u ljeto 1992. godine ubijen u napadu muslimanskih formacija.

Karlica je kazala da je njen muž u maju 1992. učestvovao u pregovorima o razoružavanju “paravojnih formacija” u pretežno muslimanskom selu Kozarac.

“Umjerena struja Stranke demokratske akcije (SDA) prihvatala je razoružavanje, ali ekstremna struja nije, i došlo je do sukoba”, rekla je Karlica.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja Karlica je potvrdila da je znala za iseljavanje Bošnjaka i Hrvata, ali da je “veliki broj njih otišao i prije rata”. Za žitelje dva muslimanska sela, koji nisu napadali VRS, precizirala je da su u svojim kućama ostali sve do operacije “Oluja” u avgustu 1995. godine.

Karlica je izjavila i da je “prije šest-sedam godina” od porodica žrtava saznala da je “ubijeno 256 žena i 10 djevojčica”, te da je to za nju bila “šokantna vijest”.

“Čula sam i za logore Omarska, Trnopolje i Keraterm. I to sam čula”, rekla je svjedokinja.

Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, na teret je stavljeno učešće u genocidu u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Po optužnici protiv Mladića, u selima u opštini Prijedor, srpske snage su masovno ubijale, nezakonito zatvarale u logore, mučile i zlostavljale hiljade muslimanskih i hrvatskih civila, koji su zatim protjerani.

Prije svjedočenja Karlice, održana je kratka statusna konferencija na kojoj je predsjedavajući sudija Alphons Orie rekao da će Odbrana Mladića pred Tribunalom u Haagu potrajati čitavu ovu godinu, a protegnuće se i na 2016. godinu.

Orie je precizirao da je do sada Mladićeva Odbrana izvela “jednu trećinu” od 300 najavljenih svjedoka i da je za to utrošila “manje od jedne trećine” vremena koje je dobila.

Među svjedocima, kako je kazao sudija Orie, biće i Mladićeva supruga Bosiljka. Po riječima branioca Branka Lukića, Bosiljka Mladić trebalo bi da svjedoči o generalovom boravku u Beogradu od 14. do 17. jula 1995. godine, u vrijeme dok su, kako piše u optužnici, snage pod Mladićevom komandom strijeljale oko 7.000 muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice.

Advokat Lukić je naznačio da će, kroz iskaze Bosiljke Mladić i drugih svjedoka, Odbrana dokazati da Mladić, dok je bio u Beogradu, nije mogao da komanduje trupama VRS-a.

Suđenje Mladiću se nastavlja u utorak, 20. januara.

BIRN
Foto – slobodnaevropa.org