plivanje za krst casni-vecernje bogosluzenje (1)U Prijedoru će sutra biti organizovana bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst u rijeci Sani, a među 50 plivača biće i jedna djevojka.

Protojerej stavrofor Ranko Maletić izjavio je Srni da su se na večernjoj molitvi okupili svi članovi Organizacionog odbora manifestacije i svi prijavljeni takmičari.

“Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i želja je organizatora da ovaj događaj obilježimo dostojanstveno i kako dolikuje pravoslavnoj vjeri, tako da su večeras poslije molitve i blagoslova svi zainteresovani za sutrašnje plivanje u rijeci Sani potpisali izjavu da plivaju na sopstvenu odgovornost”, rekao je Maletić.

On je potvrdio da će sutra u 9.00 časova biti služena sveta liturgija, a od 11.00 časova počinje velika bogojavljenska litija ulicama Prijedora, dok su spuštanje krsta u vodu i početak plivanja zakazani za 12.00 časova.

plivanje za krst casni-vecernje bogosluzenje (2)Iz Organizacionog odbora je najavljeno da će u programu njegovanja bogojavljenskog običaja učestvovati kulturno-umjetnička društva “Doktor Mladen Stojanović” i “Kozara”, hor “Vila”, oficiri vojske i policije, sveštenici i predstavnici gradske uprave.

Pokrovitelji događaja su Crkvena opština Prijedor i gradska uprava.

Na prošlogodišnjem bogojavljenskom plivanju za Časni krst, kada je ova manifestacija obnovljena nakon više decenija, učestvovao je 41 plivač, a najbrže je do krsta doplivao Danijel Drljača.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com