Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković prisustvovao je u četvrtak zajedno sa načelnicima i gradonačelnicima iz deset lokalnih zajednica Republike Srpske potpisivanju ugovora sa Markom Aćićem, vršiocem dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Ugovori se odnose na dodjelu više od 720.000 KM za projekte razvoja i izgradnje infrastrukture u naseljima u kojima žive povratnici.

Riječ je o projektima za koje su opštine i gradovi aplicirali u Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije.

Ugovori o projektima ukupne vrijednosti od 300.000 KM potpisani su i sa načelnicima šest opština iz Federacije BiH u kojima su povratnici Srbi.

Aćić je rekao da su načelnike i gradonačelnike danas u dva termina upoznali o planovima koji će biti realizovani sljedeće godine u okviru ove namjene.

“Danas smo sa gradovima Prijedor, Banjaluka, Zvornik, Trebinje i opštinama Teslić, Laktaši, Modriča , Šamac, Pelagićevo i Kotor Varoš potpisali ugovore ukupne vrijednosti preko 720.000 KM koji će se implementirati u oblasti infrastrukture u dijelovima naselja u kojima su se smjestili povratnici i oni se tiču najviše izgradnje saobraćajnica i prateće komunalne infrastrukture”, rekao je Aćić.

Kada su u pitanju opštine u FBiH, Aćić je rekao da je riječ o povratnicima Srbima u FBiH, te da su potpisani projekti ukupne vrijednosti od 300.000 KM za grupu opština koju čine Drvar, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Ključ, Sanski Most i Glamoč.

Aćić je dodao da se do kraja godine očekuje potpisivanje projekata sa još jednom grupom opština iz FBiH na osnovu operativnih sredstava koje će Sekretarijat dobijati.

www.prijedorgrad.org