Dosad najmasovnija Evropska smotra Srba u dijaspori i regionu okupila je oko 3.000 učesnika koji su se dva puna dana borili za trofeje “Vesti”, ali su se i družili i zabavljali u srpskoj prestonici.

Takmičenje nije moglo da prođe bez rodbine koja živi u Srbiji i koja je svaki nastup proživljavala emotivno kao i sami takmičari. U Beogradu se okupilo “šareno” društvo sa svih meridijana, a neumorni reporteri našeg lista tokom vikenda popričali su sa mnogima od njih.

Ko je sve došao na smotru, kakvi su im utisci, ko ih je bodrio, da li su zadovoljni svojim rezultatom i gostoprimstvom domaćina i organizatora, čitajte samo u “Vestima”.

Ulazak u pubertet za Dragana Oljaču (22) obeležen je i ulaskom u svet folklora. Želeo je da putuje i druži se, a pronašao je smisao kakvom se nije nadao. U SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča pronašao je sve što mu je bilo potrebno, a što, kako kaže, nije ni znao da mu treba.

– U folkloru sam pronašao sve. Razvio je prijateljstva za ceo život, proputovao pola planete i upoznao Srbe koji žive u svim delovima sveta. Postao sam deo lanca koji čuva srpsku pesmu, igru, običaje i mnogo sam ponosan na to što sam jedna mala karika nečega tako važnog. Folklor je za mene sinonim za radost, za približavanje svojim korenima. Srećan sam što sam deo srpskog mentaliteta, jer nigde nema naroda kao što je naš. Posebni smo, prkosni, dobri ljudi, velike duše… Iako živim u inostranstvu, to nisam sreo nigde osim ovde. Zato ću jednom oženiti Srpkinju, jer hoću da mi i deca imaju takav duh – rekao je Oljača.

Poreklom je iz Prijedora u Republici Srpskoj.

– U Austriji sam rođen i odrastao, Beč je divan grad i volim ga, ali svoj Prijedor ipak volim više. Odatle su potekli moji roditelji, pa se ja trudim da odem bar jednom u dva meseca tamo. Tamo se osećam najbolje, kao kod kuće, svoj na svome. Tamo je familija, tamo su sreća, druženje, ljubav… Republika Srpska je moj svet. A tek hrana… Pite, ćevapi, bakine domaće kiflice… – sijaju oči Draganu dok nam priča o zavičaju svojih roditelja.

Nastupe na Evropskoj smotri folklora izdvaja od svih ostalih.

– Volim svaki naš nastup, ali ipak, Smotra je kruna svega. Centar Sava je omiljena scena svakog folkloraša. Moj ansambl je četvorostruki evropski prvak, tako da nam pobeda odavno nije bitna. Nama je drago i da neko drugi ponese pehar kući – rekao je Dragan.

Prošlogodišnja Smotra u Banjaluci mu je bilo draga.

– To je blizu Prijedora, pa sam se nekako osećao baš lepo što nastupam blizu rodnog mesta svojih roditelja. Tada je i familija iz tih krajeva mogla da dođe i da gleda moj nastup. Osetio sam se tada sa njima posebno blisko, jer su me videli u nošnji, ja sam se šepurio sav važan. Mogli su da vide da sam ponosan što sam deo njih i što nisam zaboravio svoje korene. Roditelji kad god mogu dođu da gledaju moje nastupe i baš su srećni što sam odlučio da se bavim folklorom – rekao je Dragan.

Beograd je prelep
Poseta Beogradu tokom Smotre Draganu je mnogo prijala.

– Šetali smo kroz centar grada, Knez Mihailovu ulicu, išli smo na Kalemegdan, do Hrama Svetog Save… Uveče je bilo vremena i da se ode u kafanu i na čuvene beogradske splavove. Sjajno smo se proveli. Šteta je doći u glavni grad Srbije, a ne ostetiti taj duh o kome svi pričaju, pa sam se potrudio da ništa ne propustim, a posebno beogradske lepotice – kaže kroz osmeh Dragan.

vesti-online.com