Potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Prijedor i doskorašnji visoki funkcioner Srpske radikalne stranke Republike Srpske Miodrag Deretić izjavio je da je na konferenciji za novinare njegovih doskorašnjih partijskih saradnika i prijedorskog SDS-a izrečeno nekoliko netačnih konstatacija koje apsolutno ne odgovaraju činjeničnom stanju.

-Nekorektno je navesti da sam ja ili neko drugi od kolega napustio stranku. Ja nisam napustio stranku. Ja sam poštovao samo odluke i ispoštovao odluke Glavnog odbora – rekao je Deretić na konferenciji za novinare u Prijedoru, podsjećajući da je odluku o zajedničkom političkom djelovanju s PDP-om pod imenom PDP-a i odluku o zamrzavanju rada stranke do nekih boljih vremena donio Glavni odbor SRS Republike Srpske 12. maja ove godine sa 17 glasova za, šest protiv i dva uzdržana.

Deretić, koji je donedavni potpredsjednik SRS, član Glavnog odbora SRS i predsjednik Gradskog odbora SRS Prijedor, istakao je da od tog datuma rad SRS više nije moguć.

-Ja dozvoljavam mogućnost da neko drugačije misli i da se protivi ovakvim odlukama, ali ne može istupati u ime stranke koja više na političkoj sceni ne postoji. Uvažene kolege mogu nastaviti rad u SDS-u, mogu nastaviti rad u bilo kojoj drugoj političkoj stranci, ali u stranci koja ima drugi naziv, jer ovo nije odluka Miodraga Deretića ni Milanka Mihajlice niti ne znam koga drugog, nego najviših organa stranke – naglasio je Deretić.

On je dodao da su prema odluci organa stranke pečati stranke vraćeni doskorašnjem predsjedniku radikala.

-Puno je pitanja bilo oko toga da li mi uopšte možemo ući u PDP s obzirom na naše političke nazore. Nije bilo nikakvog razloga da mi ne prihvatimo ono što su nam kolege iz PDP-a nudili, a to je da ćemo na korektan način moći svoju politiku zastupati koju smo zastupali i do sada, naša politika je bila nacionalna, možda malo više desno orijentisana u odnosu na PDP, ali to nije bio razlog da članovi SRS uvijek ne glasaju za kandidate PDP-a za najviše funkcije – zaključio je Deretić.

Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Prijedor Dalibor Grabež najavio je da će se uskoro ovoj partiji pridružiti nezadovoljni članovi nekih drugih stranaka i pojedinci koji do sada nis bili politički angažovani.

-PDP je paritja ujedinjavanja i ukrupnjavanja političke scene i želimo da otvorimo partiju za sve one pojedince, grupe ljudi i udruženja koji dijele naše političke vrijednosti – poručio je Grabež.

On je dodao da su u PDP-u u toku sabori gradskih i opštinskih odbora u cilju pripreme sabora PDP-a 28. septembra kada će se birati novi glavni odbor i novo rukovodstvo partije i obilježiti 20 godina rada partije.