Predstavnici Fondacije ” Mozaik” su u Prijedoru potpisali ugovore i uručili simbolične čekove za projekte osam neformalnih grupa i dva mikrobiznisa ukupne vrijednosti 21.500 KM finansiranih kroz Program ” Omladinska banka”.

Koordinator ovog programa Radovan Đaković je izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekat zaživio u praksi i u Prijedoru.

“Cilj Omladinske banke je implementacija manjih projekata kojima smo mladima dokazali da sa manje sredstava možemo ostvariti lijepe stvari za naš grad koji ima vrijedne i marljive omladince”, naglasio je Đaković.

On je dodao da je Fondacija ” Mozaik” projekat finansirala sa 15.000 KM,a Grad Prijedor sa 12.000 KM.

“Vrijednost projekata neformalnih grupa je od 500 KM do 1.500 KM, a za mikrobiznise 500-2000 KM, i to su sredstva raspoređena u prvom kvartalu, a drugi ćemo produžiti do 9.maja sa fondom od 3.600 KM za projekte mladih”, potvrdio je Đaković.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je istakao da je ovo jedan od elemenata omladinskog aktivizma kroz projekat Omladinske banke kroz koji dio sredstava obezbjeđuje i Grad Prijedor.

“U pitanju je podrška raznim idejama mladih ljudi okupljenih u neformalne grupe, a koje su korisne i za društvenu zajednicu i za pojedince , kao i za omladinu koja ima ograničene sposobnosti”, istakao je Đaković.

On je dodao da je ovo zdrava ideja koja potiče mlade ljude na promišljaju o zajedničkim potrebama kako bi to razriješili.

“Ja pozdravljam ovaj omladinski aktivizam koji okuplja sve ove ideje koje gradu kao što je naš mnogo znači jer tako dobija puno korisnih sadržaja”, naglasio je Đaković.

Ovaj projekat će u Prijedoru trajati četiri godine.

Pored ovog programa Omladinske banke, Fondacija “Mozaik” kroz “Mozaik inkubator društvenih biznis”a do sada je podržala 30 društvenih biznisa , a do 2026.godine planirana je podrška za oko 500 društvenih biznisa mladih, a kroz Projekat Omladinske banke oko 5000 društveno korisnih projekata za lokalne zajednice.

www.prijedorgrad.org