Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je danas obišao gradilište nove hale “Kolektora” u Prijedoru te istakao da će ovaj slovenački koncern, uz “Kalcedoniju” koja radi na otvaranju svojim pogona u ovom gradu, omogućiti u narednom periodu otvaranje oko 2.000 radnih mjesta.

“Tako smatram da ćemo uticati i na mlade ljude da se odluče da ostanu u ovom gradu”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon obilaska gradilišta proizvodne hale ove firme u industrijskoj zoni “Celpak”.

On je najavio da će “Kolektor” u narednim godinama u Prijedoru graditi još dvije proizvodne hale koje će sa halom što se ovih dana završava u cjelini činiti sistem ove slovenačke kompanije u Prijedoru.

“Koncern je nosilac know-how tehnologija. Oni već prelaze na elemente digitalizacije koja je budućnost poslovnih sistema na širim prostorima i u cijelim svjetskim razmjerama i ja vjerujem da će i grad i ljudi, mladi ljudi, pratiti taj sistem i nivo školovanja koji će biti neophodan za ostvarenje i takvih narednih projekata”, dodao je Đaković.

Direktor “Kolektor CCL” Predrag Zorić podsjetio je da je slovenačka grupacija prije godinu i nešto stupila u kontakt s Prijedorom posredstvom ovdašnje Agencije za ekonomski razvoj “PREDA-PD”.

“I već smo tu pred objektom koji smo dogovorili i pred našim zajedničkim poslom koji ćemo imati ovdje u Prijedoru. Konstruktivna faza objekta je završena. Iduće sedmice počinju radovi na unutrašnjem uređenju i instalacije za potrebe proizvodnje”, najavio je Zorić.

Za prvu proizvodnju stigla je 21 mašina i u narednih mjesec i po dana radiće se prvi uzorci, za dva mjeseca počinje serijska proizvodnja koja će kontinuirano rasti i u transportu su mašine koje će doći u aprilu.

“Dio proizvodnje ćemo prebaciti iz Laktaša i u junu počinjemo formirati alatnicu. Krećemo sa prvom mašinogradnjom u BiH što znači da ćemo imati nešto kvalitetnija radna mjesta, inženjerska mjesta”, naglasio je Zorić i dodao da je prva grupa radnika na obuci u Sloveniji, a da uskoro kreće i druga, te da je za prvih šest mjeseci planirano zapošljavanje 60 radnika.

“Kolektor” proizvodi komutatore za automobilsku industriju i alate za svoje mašine i za eksterno tržište.

“Ako ste sposobni izraditi alate za sebe, onda ste nezavisni i to želimo imati ovdje u Prijedoru. Što se tiče proizvodnje mašina, kolege iz Slovenije će nam pomoći. U početku će to biti prostije mašine, da bi kasnije, u narednih šest mjeseci, bile sasvim sofisticirane u skladu sa zahtjevima nove industrijske revolucije”, istakao je Zorić.

Ova investicija vrijedna je oko tri miliona KM, od čega je grad Prijedor putem kreditnog zaduženja obezbijedio više od 1,3 miliona KM, za početne radove na konstrukciji proizvodnog pogona i uređenju eksterijera, a kompanija “Kolektor” će u opremanje pogona uložiti približno isti iznos.

www.prijedorgrad.org