Iz Gradske uprave Prijedor najavili su da će ove godine vozni park obnoviti sa tri automobila, ali nije jasno za koje službe će oni biti nabavljeni.

Naime, različite podatke proteklih dana dobili smo iz Gradske uprave i od odbornika, ali cijelu priču dodatno komplikuje i ono što je usvojeno u budžetu.

Iz Odsjeka za zajedničke poslove Gradske uprave saopštili su za Srpskainfo da je planirana kupovina vozila za Odjeljenje za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine, Odsjek za privredu i Odsjek za mjesne zajednice.

Međutim, tako nije prikazano u Odluci o budžetu za ovu godinu, koja je objavljena u Službenom glasniku. U troškovima Stručne službe gradonačelnika navedeno je da će u Fond solidarnosti biti uplaćeno pet odsto od cijene kupljenog automobila, odnosno 3.465 maraka.

U toj službi nigdje nije navedena i kupovina vozila. U sredstvima za unapređenje poljoprivrede prikazano je da će drugo vozilo biti nabavljeno za terenski rad Poljoprivredne službe i koštaće 24.750 maraka.

Odbornici

U dijelu “ostali budžetski korisnici”, odnosno u troškovima socijalne zaštite navedeno je da će za terenski rad Centra za socijalni rad biti kupljeno vozilo u vrijednosti od 42.570 maraka.

Od svega toga razlikuju se i tvrdnje odbornika. Nabavku vozila, na sjednici Skupštine, tokom rasprave o budžetu komentarisao je odbornik DF, Mirsad Duratović. On je tada rekao da se kupuje i vozilo za stručnu službu gradonačelnika u vrijednosti od 70.000 maraka.

– Za ovo novo vozilo u Stručnoj službi gradonačelnika uračunali ste u budžetu 3.500 maraka, odnosno pet odsto za Fond solidarnosti. Moraćete to uraditi i za druga dva vozila, za Centar i Poljoprivrednu službu – rekao je on tada.

Za Srpskainfo Duratović tvrdi da najvljena kupovina vozila iz Gradske uprave nije u skladu sa onim što je usvojeno u budžetu.

– Postavlja se pitanje da li Gradska uprava ne zna šta je usvojeno u budžetu ili neko pokušava da obmane odbornike i javnost – izjavio je on.

Budžet

Drugačije informacije dobili smo i od šefa Kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Prijedora, Dalibora Pavlovića.

On tvrdi da će tri automobila, među kojima je i onaj za Poljoprivrednu službu, biti kupljena za ukupno 69.300 maraka.

– Druga dva automobila su planirana za službe koje pripadaju Odjeljenju za stambeno komunalne poslove, kao što su Parking servis, Komunalna policija i slično. Ta dva vozila će biti plaćena sa 44.550 maraka – objašnjava Pavlović.

Međutim, ta dva vozila nigdje u budžetu nisu jasno prikazana.

Da li je u budžetu planiran novac za kupovinu vozila šefovi Klubova odbornika DNS, SDA, PDP i SDS, Goran Predojević, Mesud Trnjanin, Dalibor Grabež i Radenko Stjepić izjavili su nam da ne znaju ili da se ne sjećaju.

Interesantno je da ima i onih odbornika koji tvrde da se uopšte neće kupovati vozila, iako su za to glasali prošli mjesec.

Službena vozila stara i dvije decenije

Iz Gradske uprave kažu da u njhovom voznom parku ima 13 službenih automobila.

– Od toga je 35 odsto voznog parka u lošem stanju, a razlog je starost vozila, koja se kreće od 10 do 21 godinu – objašnjavaju.

Dodaju da su sva vozila prešla ukupno 1,3 miliona kilometara. U prosjeku svaki auto, koji se redovno servisira, prešao je oko 100.000 kilometara.

EuroBlic-srpskainfo.com