Sutra bi trebalo da bude poznata sudbina prijedorskog Rudnika željezne rude “Ljubija”. Uoči sutrašnje prodaje većinskog paketa akcija “Ljubije”, naša ekipa posjetila je istoimenu rudarsku varošicu nadomak Prijedora, u kojoj mještani oko tri decenije čekaju na pokretanje nekadašnjeg giganta.

Na “zlatno” vrijeme rudarske varoši danas podsjećaju samo uspomene. Bivši ljubijski rudari, s nostalgijom se sjećaju vremena kada je ovaj nekadašnji gigant, bio okosnica razvoja regije.

– Imao sam regres, išao na more svake godine, u banju, imao sam zimnicu za poželiti, imao ogrjev, sve živo – prisjeća se zlatnih vremena rudnika Bakir Biščević, bivši radnik RŽR-a “Ljubija”.

U zlatna vremena, rudarska varošica Ljubija, prije Prijedora dobila je struju, kao i prvu bolnicu, bazen i bioskop. Zahvaljujući rudniku, Ljubija je nekada, bila “država u državi”, kažu mještani. Bila je centar svih dešavanja.

– Ljubija je imala asfalt kada je u Prijedoru bila kaldrma. Bili smo opština kada Prijedor to nije bio. U Ljubiji se nije moglo ući u centar da nije bilo 50 ljudi – priča Drago Tomaš, mještanin Ljubije, a na njegove riječi nadovezuje se mještanka Mirjana Ćepić.

– Prije kada je neko radio u rudniku nije mu padalo na pamet da ide u Austriju i u Njemačku, apsolutno. Tu je kući, imaju dobre plate.

Rudnik je zatvoren početkom devedesetih. Gašnjem rudnika, gasila se i Ljubija. Brojni socijalni slučajevi i nezaposlenost, danas su najveći problemi. Mještani vjeruju da bi prodajom rudnika, oživjela i ova varoš.

-Sve i jednog Ljubijanca ne interesuje ko će kupiti, interesuje samo da rudnik počne raditi – tvrdi Drago Tomaš.

Goran Praštalo, predsjednik Savjeta MZ Ljubija vjeruje da ova regija ima šansu za ljepšom budućnosti.

– Kretanjem proizvodnje i eksploatacije rude ovo mjesto bi dobilo sasvim novi izgled. Mislim da bi se nešto te omladine i vratilo koji su otišli u inostranstvo, a sa novim radnim mjestima u rudniku zaposlili bi se još nešto i iz okoline – govori Praštalo.

Pokretanje kopa značilo bi i Ljubiji i Prijedoru, regiji, ali i Srpskoj, kažu mještani. Bila bi to prilika i za druga preduzeća, a najviše za one što čekaju posao na Birou.

RTRS