Prema utvrđenim rezultatima izbora, u Narodnu skupštinu Republike Srpske ulazi oko 20 poslanika koji se nalaze na raznim rukovodećim pozicijama u javnom sektoru.

Trenutno je najviše takvih u najbrojnijem klubu, SNSD, poput direktora UKC RS Vlade Đajića, izvršnog direktora za proizvodnju i tehničke poslove HET Ilije Tamindžije, šefice Odsjeka za kardiologiju bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijelnini Milice Lovrić ili direktora za poslove proizvodnje električne energije i razvoj termoelektrane u RiTE „Ugljevik“ Milutina Tasovca.

Prema podacima CIK BiH, poslanički mandat osvojio je Dražen Vrhovac, koji je direktor Filijale Fonda PIO Prijedor, i Saša Popović, direktor RJ „Elektrodistribucija“ Laktaši, kao i direktorka Doma zdravlja Banjaluka Gordana Tešanović i direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić.

Među onima koji su u SDS osvojili mandate u NSRS, šefovske pozicije, između ostalih, već imaju Tomica Stojanović i Darko Mitrić. Prvi je šef Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove u Gradskoj upravi Bijeljina, dok je Mitrić izvršni direktor Sektora za kanalizaciju u „Vodovod i kanalizacija“ Bijeljina.

Među budućim poslanicima DNS, Slavko Dangubić je izvršni direktor za ekonomske poslove u “Elektro-Hercegovini”, Mirko Sovilj je dugogodišnji direktor bolnice u Prijedoru, Spomenko Stojanović je direktor ŠG „Maglić“ Foča, a Slavko Gligorić je, prema nepotvrđenim informacijama, direktor u „Željeznicama Srpske“ u Sektoru željezničkih komercijalnih poslova.

Zanimljiva situacija je u Klubu PDP, gdje je poslanički mandat osvojio Milenko Vićanović, direktor „Komunalca“ Bijeljina, u kome Grad ima 65 odsto akcija.

Naime, Vićanović se prošlog ljeta odrekao poslaničkog mandata jer navodno nije želio istovremeno da bude i poslanik i direktor. Ostaje da se vidi da li će isto da uradi i ovaj put.

Novopečeni socijalista u poslaničkim klupama Goran Selak je direktor KPZ Banjaluka, njegov kolega Srđan Todorović dolazi s pozicije direktora Fonda za zaštitu životne sredine RS, a Risto Marić je još direktor „Šuma Srpske“. U ime US mandat je izborila i Natalija Trivić, aktuelna načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u Gradskoj upravi Banjaluka.

Međutim, još sto odsto nije sigurno da li će svi oni da prihvate poslaničke mandate ili će se ih se odreći. Takođe, ostaje da se vidi ko će od onih koji postanu poslanici moći da zadrži i direktorsku poziciju, a koji će morati da izaberu jednu od fotelja zbog sukoba interesa.

Predsjednica Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa RS Obrenka Slijepčević kaže da, prema sadašnjem zakonu, narodni poslanik može da bude direktor javnog preduzeća na lokalnom nivou, ali ne i na republičkom. Izvršni direktori nisu tretirani zakonom i mogu da budu istovremeno i poslanici.

Prema njenim riječima, poslanik može da bude istovremeno i direktor javne ustanove ili eventualno član upravnog odbora, ukoliko ne prekrši član 3. – Principe djelovanja i član 9. – Zabranjene aktivnosti, te privatni interes ne stavi iznad javnog glasanjem i zapošljavanjem srodnika i slično.

Novi zakon

Republička komisija za sukob interesa će odmah na prvom izlaganju godišnjeg izvještaja inicirati izmjene Zakona o sukobu interesa u RS.

– Prema planu rada, ovaj zakon bi se trebao naći pred poslanicima u martu 2019. Komisija je sa ostalim članovima radne grupe intenzivno radila na izmjenama i dopunama Zakona, odnosno na donošenju novog zakona o sprečavanju sukoba interesa, prema najvišim međunarodnim standardima – kaže Slijepčevićeva.

EuroBlic-srpskainfo.com