U saradnji sa preduzećem “Poljoproizvod” iz našeg grada, Srpska demokratska stranka Prijedor od utorka, 31.jula, počinje sa podjelom notarskih ugovora mještanima izbjegličkih naselja.

Prema riječima Milana Tubina, predsjednika Gradskog odbora SDS Prijedor, oni će sa ovim dokumentom moći da uknjiže vlasništvo nad zemljištem na kojem su sagradili kuće.

-Na ovom poslu radiće tim advokata koji će predvoditi Tihomir Gligorić, nekadašnji direktor Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove (RUGIP). U pripremi je 20 notarskih ugovora kojima će, zahvaljujući “Poljoproizvodu” i SDS-u, nosioci izbjegličkih domaćinstava dobiti zemlju na poklon, i moći će je prevesti u svoje vlasništvo – naveo je Tubin na pres konferenciji.

On je istakao da su presude Okružnog suda Banjaluka i Vrhovnog suda Republike Srpske, koje je pokazao novinarima, dovoljan i nepobitan dokaz sa kojim će ova stranka ispuniti obećanje dato prilikom obilježavanje krsne slave Petrovdana.

Podsjetimo, tada su obećali da će na lokalnom nivou prva stvar koju će učiniti kada dođu na vlast nakon oktobarskih izbora, biti da će u periodu od tri mjeseca nakon njih, legalizovati svih 4.200 placeva koje su podijelili izbjeglicama 2000.godine i da će ljudi to konačno dobiti u svoje vlasništvo.

prevesti pravo posjeda na nosioce domaćinstava izbjeglih i raseljenih lica kojima je SDS do 2000. godine podijelio tu zemlju jer zbog gubitka vlasti u ovoj lokalnoj zajednici nisu izvršili legalizaciju.

-Molim i javnost da pozove vlast i da se kaže da je to korisna stvar za naše sugrađane u izbjegličkim naseljima, a svako ko pokuša osporiti ovakav prenos prava posjeda biće utužen – rekao je Tubin.

Pozvao je i sve nosioce izbjegličkih domaćinstava da se obrate u kancelariju stranke kako bi konačno mogli riješiti pitanje vlasništva.

Inače, prijedorski SDS već neko vrijeme tvrdi da je zemljište na kojem je izgrađeno oko 4.200 domaćinstava, vlasništvo preduzeća “Poljoproizvod” te da su oni, uz pomoć ove stranke spremni pokloniti tu imovinu građanima iz reda izbjeglog i raseljenog stanovništva kojima je data na korištenje kada su se tokom rata i nakon njega naselili u Prijedoru.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com