Zbog obilnih kiša, na području Prijedora, kasni žetva.

Nepovoljno vrijeme značajno bi moglo da umanji ovogodišnji rod i kvalitet žita, prije svega pšenice i zobi.

Stručnjaci kažu da najveću opasnost predstavlja vlaga u zrnu, ali da gubici ne bi trebalo da budu veliki, ako se u narednom periodu vrijeme stabilizuje.

Žetva će biti dovedena u pitanje ako i narednih dana bude padala kiša, kažu poljoprivrednici.

Ljuban Baltić ove godine očekivao je rod od oko 30 tona pšenice. Međutim, zbog grada, obilne kiše i vjetra proteklih dana, usjevi su stradali, zbog čega strahuje da će rod biti prepolovljen.

Zbog previše vlage, kaže, ni kvalitet žita ne zadovoljava standarde.

Najveću opasnost predstavlja vlaga u zrnu, kažu stručnjaci. Naglo povećanje temperature, moglo bi da ugrozi kvalitet žita.

– Opasnost s jedne strane postoji ukoliko dođe do visokih temperatura da se zrno ne potpari. S te strane bi mogao biti problem, međutim ako bi došlo do nekog postepenog povećavanja temperatura, ne bi bili gubici kao što poljoprivredni proizvođači misle da će biti na osnovu sadašnjeg stanja na njihovim njivama i parcelama, kaže Tatjana Marić, šef Odsjeka za poljoprivredu Grada Prijedor.

Poljoprivrednici tvrde, velika količina kiše jedino pogoduje kukuruzu. Na području Prijedora ove godine pod žitaricama je oko 7.800 hekatara zemljišta, od čega je više od 50 odsto pod kukuruzom.

RTRS