Mustafa Z. (57) iz Novog Grada osumnjičen je da je bespravno posjekao oko 4.100 stabala na području Novog Grada i tako oštetio Šumsko gazdinstvo “Prijedor” za više od 62.000 KM.

U Policijskoj upravi Prijedor istakli su da je Novograđanin prijavljen Okružnom tužilaštvu u ovom gradu zbog sumnje da je počinio krivična djela pustošenje šume i nedozvoljena trgovina.

– On je osumnjičen da je od avgusta 2016. do oktobra 2017. godine sjekao stabla, izvlačio ih traktorima, a potom prodavao većem broju osoba. Drva je dovlačio na stovarište u Crnoj Rijeci kod Novog Grada. Stabla hrasta, bukve i graba bila su njegov najčešći izbor. Najveću količinu prodao je u ogrev, a manji dio u tehničko drvo – rekao je izbor blizak istrazi i dodao da se istraga u ovom slučaju nastavlja.

U “Šumama RS” navode da je šteta koja je pričinjena duplo veća, te da prema procjeni vještaka iznosi više od 126.000 maraka bez PDV-a. Dodaju da je zbog ovog slučaja s posla privremeno udaljen čuvar šume L.M. te da je u toku postupak za utvrđivanje njegove i odgovornosti njegovog neposrednog rukovodioca Z.D.

U Šumskom gazdinstvu “Prijedor”, pod čijim okriljem posluje Šumska uprava “Novi Grad”, potvrdili su da je u toku disciplinski postupak protiv čuvara i njegovog šefa.

– Čuvar je suspendovan sa svog radnog mjesta, a njegov šef je premješten na drugo radno mjesto i sada je na poziciji projektanta – rekao je direktor Šumskog gazdinstva “Prijedor” Saša Bursać.

Glas Srpske