Prebacivanje laboratorije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) iz BiH u Holandiju nije dovelo do kašnjenja u procesu identifikacija, a uskoro se očekuju i nalazi za ostatke pronađene u masovnoj grobnici na Korićanskim stijenama, tvrdi rukovodilac ICMP-ovog programa za Zapadni Balkan Matthew Holliday.

Holliday je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da je laboratorija iz BiH u Haag preseljena u decembru 2017., a počela je s radom u martu ove godine, puno prije samog roka.

“Sljedeća grupa DNK nalaza za BiH će biti dostavljena Institutu za nestale osobe (INO) ove sedmice i među njima će se možda nalaziti nalazi koji se odnose na Korićanske stijene. Nije bilo nikakvog kašnjenja. Mislim da se sama obrada uzoraka DNK i analiza, odnosno uparivanje uzoraka, obavlja bez ikakvog prekida”, rekao je Holliday.

U julu prošle godine na Korićanskim stijenama pronađena je masovna grobnica u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci 137 osobe, koje su ubijene u ljeto 1992. godine.

Holliday nije mogao povrditi da li će svi nalazi za ostatke pronađene na Korićanskim stijenama biti završeni do augusta, kada će biti organiziran kolektivni ukop u Kozarcu.

BIRN