Dalibor Mačak (37), Julija Halupa (25), Dragan Maksimović Žuti (39) i Dragan Stanišić Gagi (34) iz Banjaluke, osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 23 mjeseca zatvora zbog šverca narkoticima.

Presudi su prethodili sporazumi o priznanju krivice koji su oni zaključili sa Okružnim tužilaštvom u Banjaluci.

Mačak je osuđen na devet mjeseci, Stanišić na šest, Maksimović na pet, a Halupa na tri mjeseca zatvora.

Tužilac Saša Labotić je u banjalučkom Okružnom sudu prilikom razmatranja sporazuma naglasio da je u ovom slučaju na osnovu izvedenih dokaza izmijenio optužnicu u odnosu na Mačka, Halupu, Stanišića i Maksimovića.

Tim izmjenama na teret im je stavljeno blaže krivično đelo trgovine drogom. Oni su optuženi u predmetu “Piramida” jer su švercovali narkotike od početka 2017. do 10. oktobra te godine. Akcija “Piramida” izvedena je lani u oktobru, a u ovom slučaju bilo je optuženo 15 osoba. Međutim, razdvajanjem postupaka i priznanjima krivice “Piramida” se osula. Tako su sada na optuženičkim klupama ostali Muhamed Halilović zvani Pota (40), Milan Pičulin zvani Pićulin (35) iz Banjaluke, Zoran Šavija (60) iz Visokog, Branko Milivojša (56) iz Prijedora. Prema optužnici grupu terete da su na osnovu dogovora preprodavali heroin, kokain, marihuanu, ekstazi, LSD i buprenorfin na području Banjaluke i Mrkonjić Grada. Zavisno od količine i vrste drogu su prodavali po cijenama od deset do 50 KM. U optužnici stoji da je Šavija nabavljao kokain, marihuanu i heroin i angažovao Milivojšu da preprodaje drogu. Halilović je dalje prodavao drugim pojedinim optuženim i “klijentima”. U ovom slučaju do sada su sporazumno krivicu priznali i na osnovu toga osuđeni na ukupno osam godina i tri mjeseca zatvora Vedran Žolja (34), Edin Behremović (49), Miloš Dulić (37), Tihomir Novaković (43) i Nedžad Bašić (36). Ranije je postupak razdvojen protiv Nebojše Janjića zvanog Neno i Ognjana Kokića zvanog Onjo iz Sarajeva.

Glas Srpske