cjb prijedor 1Serija napada na pripadnike MUP-a RS nastavljena je tokom proteklih dana na području Banjaluke i Prijedora, gdje su dvojica napadača, u odvojenim incidentima, policajce vrijeđali, te tukli pesnicama i nogama.

Prvi slučaj dogodio se u petak u mjestu Donji Pervan, kod Banjaluke, gdje su policajci otišli po prijavi da je pedesettrogodišnji Vinko Kos vrijeđao prolaznike i narušavao javni red i mir.

“Po dolasku policije on je sjedio na kauču, a potom je počeo da vrijeđa policajce govoreći im: “Kuda ste vi, fukare, pošle?, ‘Šta vi, fukare, hoćete?”. Potom je naglo skočio i desnom nogom udario jednog policajca u genitalije, a drugog šakom u glavu”, ističe izvor “Nezavisnih” blizak policiji.

Kos je potom uhapšen i, kako saznajemo, utvrđeno je da je bio pijan.

“Policija je alko-testiranjem utvrdila da on u organizmu ima 1,14 promila alkohola”, naveli su policijski izvori.
Pijan je bio i Milenko Matić (27), koji je u subotu uhapšen u Prijedoru, nakon što je vrijeđao i fizički napao dvojicu policajaca.

“Matić je dan prije tog incidenta priveden jer je pijan vozio automobil. Potom je u subotu, i ne znajući o kome se radi, policija ponovo pokušala da ga zaustavi, ali nije ukočio, već je nastavio vožnju”, ističu naši izvori iz CJB Prijedor.

On je, saznajemo, vozio audi kojim je, bježeći od policije, sletio sa kolovoza i udario u ogradu jedne firme u Prijedoru.

“Ubrzo su stigli i policajci, koje je on počeo da vrijeđa. Psovao im je majku i pitao ih: ‘Šta mislite, da vas se bojim?’. Počeo je lupati svoje auto, a onda krenuo prema policijskom vozilu”, priča naš izvor upućen u istragu.
Vidjevši da je đavo odnio šalu, policajci su pokušali da uhapse Matića, ali za njih tada počinje noćna mora.
“Dok su ga hapsili on je pesnicom u glavu udario jednog policajca, a drugog je udario u nogu”, tvrde naši sagovornici, te dodaju da je Matić u krvi imao 1,68 promila alkohola.

Sindikalne vođe kažu da je u posljednje tri godine bilo više od 200 napada na policajce prilikom obavljanja njihovih redovnih poslova i zadataka.

“U protekloj godini evidentirano je čak 59 napada na pripadnike policije tokom vršenja službene dužnosti i tom prilikom povrijeđeno je 40 policajaca”, kaže Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS.

Događaji od proteklih nekoliko dana, kako ističe Jondićeva, pokazuju da se napadi na policajce nastavljaju.
“Ovi pokazatelji su zabrinjavajući i jasno govore o vrlo visokom stepenu opasnosti kojoj su naši pripadnici svakodnevno izloženi”, uvjerava Jondićeva.

Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS, podsjeća ona, u više navrata bio je inicijator analize, a potom i predlagač promjena postojeće zakonske regulative, koja bi išla u pravcu veće zaštite pripadnika policije, kao i rigoroznije kaznene politike za one koji se drznu da napadnu policajca.

“Nažalost, naši pripadnici, koji su česta meta napada tokom vršenja službenih dužnosti, ostaju usamljeni i bez adekvatne reakcije nadležnih državnih i pravosudnih institucija. Cijenimo da je ovakva situacija neodrživa”, poručila je Jondićeva.

Neki od napada na policajce
-Policajac Vladislav Mijović preminuo je u aprilu ove godine od teških povreda koje je zadobio kada je pokušao da spriječi sukob dvije osobe.
-Polovinom marta uhapšena četvorica mladića, od kojih su dvojica maloljetna, koji su napali policajce u Ulici Petra Kočića u Banjaluci.
-Početkom jula postavljen eksploziv ispred kuće načelnika Sektora kriminalističke policije Pale.
-Nazif Isić (60) u martu prošle godine na području Kozarske Dubice pijan napao policijsku patrolu i vrijeđao na nacionalnoj osnovi.
-Željko Ljubišić policajca koji ga je pokušao legitimisati u martu prošle godine gađao mačkom.

Nezavisne novine