Pet miliona evra koje će Srbija izdvojiti za opštine i gradove u Srpskoj, između ostalog, biće usmjerena na proširenje kapaciteta opšte bolnice u Zvorniku, izgradnju mosta u Čelincu, uređenje trga 9. januar i izgradnju kompleksa “Vasa Pelagić” u Pelagićevu.

U Gorici kod Trebinja u završnoj fazi je izgradnja vrtića koji nosi naziv “Srbija”, a uskoro će sredstvima Vlade Srbije biti započeta izgradnja Duhovnog centra u Mrkonjićima kod Trebinja, rodnog mjesta Vasilija Ostroškog.

Za izgradnju duhovnog centra odobreno je 400.000 evra, a u pripremi je kukurs za idejno rješenje u saradnji sa Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom i njihovim stručnim licima.

U područnoj školi “Јovan Dučić” u Patkovači kod Bijeljine nastavu pohađa 530 učenika koji čas fizičkog rade u holu škole. Raduju se što je izgradnja sportske dvorane jedan od projekata koji će finansirati Republika Srbija.

– Izgradnjom ove sale mi ćemo nastavu fizičkog vaspitanja dovesti na jedan zadovoljavajući nivo – rekao je direktor škole Dejan Vuković.

I na teritoriji grada Prijedora biće izgrađena sportska dvorana i to u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Omarskoj.

– Moderan sportski objekat znači život u Omarskoj, ne samo učenicima već svoj omladini Omarske. Tu ćemo se skupljati, igrati, razvijati nove sportove. Do sada smo sve radili ili u učionici, ili napolju – naglasio je Branko Babić, direktor škole.

I Centar za kulturu u mjesnoj zajednici Nova Topola, najvećoj na teritoriji opštine Gradiška biće adaptiran sredstvima iz ovog granta.

-Ovaj dom kulture ima svoju tradiciju i svoju istoriju, ali se sada nalazi u jednom zapuštenom stanju. Ta sredstva će sigurno dobro doći da se on obnovi, da zasija u punom sjaju – naglasio je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Investicija neće zaobići ni Pelagićevo, gdje će biti rekonstruisan Trg 9. januar, i izgrađen spomen kompleks “Vaso Pelagić”.

Načelnik opštine Pelagićevo Simo Stakić smatra da će ovim radovima Pelagićevo dobiti uređen trg i centar opštine čime će se dobiti obrisi uređenog naselja, što je, kako je naglasio, veoma važno za sve građane opštine.

Srbija će dodatno izdvojiti 500.000 evra za podršku programu samozapošljavanja mladih do 35 godina starosti u Srpskoj i isto toliko za pravoslavne hramove u Federaciji Bosne i Hercegovine.

RTRS