Iskusni golman Nebojša Grahovac ima dvije misije u narednih nekoliko mjeseci. Sa svojim Šartrom je na dobrom putu da se vrati u elitni rang francuskog rukometa, a zatim će početkom jula na Jahorini okupiti rukometaše u svom kampu uzrasta od 12 do 18 godina.

Ideja za ovakav vid edukacije mladih javila mu se prije nekoliko godina, pa je počeo da prikuplja informacije i iskustva kolega koji su ranije krenuli ovim putem. Prije nekoliko mjeseci odlučio je da pokrene rukometnu akademiju i stvari nisu išle baš glatko zbog papirologije i administracije, ali je završen i taj dio. Izbor za premijerno izdanje pao je na olimpijsku ljepoticu.

– Ljudi iz Olimpijskog centra “Jahorina” s oduševljenjem su podržali ideju i mnogo im hvala na tome. Nadam se da će sve proteći u najboljem redu, već se polako javljaju zainteresovani klinci, a odavno sam osmislio šta ćemo raditi sa njima. Neće to biti samo treninzi, potrudićemo se da u tih sedam dana pokažemo kako žive profesionalni sportisti, kako treba da se ponašaju, a posebno ćemo obratiti pažnju na mentalnu pripremu što je kod nas nažalost tabu tema – rekao je Grahovac.

Kroz bogatu karijeru ovaj Prijedorčanin igrao je sa mnogo vrhunskih rukometaša, a isto takvi bili su mu i treneri, pa je sigurno da će sa polaznicima raditi provjerena imena.

– Ne bih još sve da otkrivam, uglavnom će tu biti sadašnji reprezentativci BiH, kao i selektor Bilal Šuman, a vrlo vjerovatno će doći i dvojica bivši reprezentativaca Francuske – rekao je Grahovac.

Njegov klub dobro gura u drugom rangu takmičenja i nalazi se na drugom mjestu, koje ipak ne garantuje ulazak u elitu.

– Istr je šest bodova ispred nas i ukoliko ih ne stignemo igraćemo plej-of sa još tri ekipe. Prošle godine nas je jedan gol dijelio od povratka u prvu ligu, nadam se da ćemo ove sezone biti bolje sreće. Šartr je veliki klub, bogate tradicije, imamo kvalitetan sastav i veći budžet od dosta ekipa iz elite, pa bi bilo baš loše da izvisimo i ove godine – rekao je Grahovac.

Bivši golman Prijedora, Borca i sarajevske Bosne od 2010. godine je u Francuskoj, gdje će ostati najmanje do idućeg ljeta. Skoro deceniju u zemlji u kojoj je rukomet jako popularan potvrda je kvaliteta.

– Podrška porodice i zdrav život su osnovni recepti za dugotrajnost. Rukomet je ovdje treći ili četvrti sport po popularnosti, a svi znamo šta su sve osvojili. Klupski rukomet je sve kvalitetniji, o čemu svjedoče i tri predstavnika u četvrtfinalu Lige šampiona. Rade pametno, nekada su učili od nas, a sada mogu da nam drže lekciju iako mi imamo neuporedivo talentovaniju djecu. I to je jedan od razloga što sam se odlučio za otvaranje akademije – rekao je Grahovac.

Monpelje nije iznenađenje

Rukometaši Monpeljea eliminisali su Barselonu u osmini finala Lige šampiona, ali po Grahovčevom mišljenju, to nije iznenađenje.

– Monpelje igra odlično ove sezone, lideri su u prvenstvu Francuske i imaju ekipu koja je godinama na okupu. Mislim da imaju velike šanse da prođu i Flenzburg, koji će na ljeto u potpunosti promijeniti ekipu, a sadašnji igrači to sigurno imaju negdje u podsvijesti. Skjern je napravio veće iznenađenje eliminisavši Vesprem, ali ni to ne treba da čudi jer danske ekipe svojim stilom rukometa mogu da dobiju svakog – smatra Grahovac.

Glas Srpske