Nepunih 15 godina prošlo je od ubistva Jerine Bilbije (54), mještanke Tukova kod Prijedora koju su u trošnoj porodičnoj kući u kojoj je živjela sama 21. marta 2003. godine mrtvu pronašle komšije.

U Policijskoj upravi Prijedor potvrđeno nam je da slučaj nije riješen, ali da se na njemu, uprkos “hladnim” tragovima, i dalje intenzivno radi.

Izljev krvi

-U potrazi za ubicom ili ubicama obavljeno je više informativnih razgovora, pretresa na više lokacija, izuzeti su različiti tragovi s lica mjesta, urađeno je i DNK vještačenje u Tuzli, a potom i u Beogradu. Koliko znam, izvršena su i tri tjelesna pregleda, nekoliko poligrafskih testiranja, ali ubica ili ubice nisu pronađeni – pojašnjava za naš list izvor blizak ovoj istrazi.

Na unakaženom tijelu ubijene, glavi, licu, vratu i butinama tada su otkriveni brojni tragovi nasilja i fizičkog zlostavljanja, a nalaz obdukcije pokazao je da je nesretna žena preminula od izljeva krvi u mozak koje su izazvali brojni udarci u glavu.

Zbog modrica i podljeva na unutrašnjem dijelu butina u početku se sumnjalo da je Jerina i silovana. Međutim, kasnije je DNK vještačenjem utvrđeno da nije.

Vrijeme smrti

Motiv ubistva u ovom slučaju je i najveća nepoznanica. Koristoljublje je isključeno tokom istrage, jer je riječ o ženi koja je živjela od tuđe i pomoći Centra za socijalni rad. Istraga je, takođe pokazala da je Jerina, osim što je živjela skromno, imala i određenih psihičkih problema.

Prazna kuća

Većina mještana koji su poznavali Bilbiju bila je jednoglasna u ocjeni da je riječ o psihički teško bolesnoj ženi, tako da niko od njih nije mogao ni naslutiti motiv zbog kojeg je ubijena. Kuća u kojoj je ubijena Jerina Bilbija u Tukovima, pored rijeke Sane, i danas je prazna, zarasla u travu i korov i mještani je zaobilaze.

Ništa sumnjivo u to vrijeme nisu primijetile ni njene komšije, a nepoznanicaje ostalo i tačno vrijeme njene smrti. Tako je za odrednicu uzet dan kada je posljednji put videna živa, 17. mart, odnosno dan kada je pronađena mrtva.

Dnevni avaz