Ilinka Macura, koja slovi za najpoznatiju prijedorsku voćarku, posljednjih desetak godina u svom stanu pred proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića sama pravi repliku jaslica. U svoje jaslice obavezno stavlja slamu, tu je kolijevka za Isusa, tu je i Marija, potom životinje – magare, ovce i janjad, pa čak i pas.

U jaslice Ilinka stavlja i mirisna ulja, tamjan, pokoji „zlatnik“, ali i mnogo lješnika, bombona, oraha, sve što treba za pijukanje koje je u njenoj kući na Badnje veče obavezno. Priča da je o običajima Badnjeg dana i Božića dosta naučila od svojih roditelja, ali su jaslice bile njena ideja.

– Jednostavno želim da ostavim nešto u naslijeđe svojoj djeci. Za mene je ovo nešto posebno, svečano, i želim da me moja porodica, a prvenstveno djeca, pamte po tome – kaže Ilinka, koja je i predsjednica Skupštine udruženja prijedorskih voćara i zamjenica direktora novoosnovane voćarske zadruge „Kooperativa“.

I pored brojnih obaveza, praznovanju Božića, pogotovo trpezi, Ilinka poklanja posebnu pažnju, a što je najljepše, i ove godine će je obogatiti nečim iz svog plastenika.

– Biće to špinat i zelena salata. Na Badnji dan ide posna hrana, obavezno prebranac, riba, kupus, krompir salata, kuhana pšenica, baklava… Sve to sama pripremam, kao i na Božić, kada je na stolu bogata trpeza, počevši od cicvare, česnice, pečenice, sarme, pečenog pileta, korpe pune kolača… Običaji kažu da će onog što imate na stolu za Božić u vašoj kući biti i tokom cijele godine – govori Macura.

Troje djece i dvoje unučadi

Ilinka je majka troje djece i ponosna baka dvoje unučadi. Svi oni će biti na pijukanju, ali i za božićnom trpezom, jer Božić je isključivo porodični praznik.

Dnevni avaz