Republika Srpska odlučna je da se izbori sa problemom korupcije. Nadležni tvrde, nedavno usvojeni Zakon o zaštiti građana Srpske koji prijavljuju korupciju, ohrabriće ljude da prijavljuju slučajeve korupcije u svim sferama društva, ali i zaštititi ih od mogućih štetnih posljedica. Odredbe ovog zakona danas su predstavljene u Prijedoru.

Korupcija je jedna od najvećih anomalija u društvu. Svjesni su toga i Prijedorčani, mada smatraju da je ovom problemu teško stati u kraj.

Novi zakon, preuzeo je najbolja rješenja iz evropske i regionalne prakse, a specifičan je po tome što će u slučaju prijave koruptivnih aktivnosti, optuženi morati da dokaže svoju nevinost.

– Trudili smo se da kroz ovaj zakon ohrabrimo građane. Ukoliko bude potrebe mi ćemo amandmanski reagovati u tom dijelu da omogućimo efikasnu i efektivnu zaštitu lica koja prijavljuju korupciju – naveo je Mladen Maksimović, predstavnik Ministarstva pravde Srpske.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da ovaj grad među prvima u kojima je obrazložen ovaj zakon.

Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, obuhvata zaposlene u javnom i privatnom sektoru. Prvi rezultati se naziru- od 7. jula i njegovog stupanja na snagu, već je prijavljeno nekoliko slučajeva korupcije.

RTRS