Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor u prvoj polovini septembra dobila je liniju za proizvodnju prirodnog soka, kojeg učenici prave od voća iz sopstvenog voćnjaka.

Pored toga prave polutvrdi sir, zimnicu te marmeladu, čijom prodajom finansiraju i pokrivaju osnovne troškove održavanja prakse, te time daju dobar primjer svim srednjim stručnim školama u BiH.

Suzana Mršić, profesor stručnih predmeta za prehrambenu struku u ovoj školi, kaže da prave 100 odsto prirodne sokove.

“Linija je manjeg kapaciteta isključivo za potrebe praktične nastave, ali da bi se praksa sama finansirala, radićemo i uslužno za stanovništvo. Baziraćemo se na sok od jabuke i eventualno od kruške, ali ćemo u zavisnosti od sezone praviti i sok od višnje, mrkve, cvekle”, rekla je Mršićeva.

Škola posjeduje svoj voćnjak u okviru prakse za poljoprivredne tehničare, koji je zasađen jabukama različitih sorti, od kojih će prehrambeni tehničari i prehrambeni prerađivači praviti sok.

Mršićeva kaže da prave i sir, zimnicu, te da prerađuju paprike i paradajz iz vlastitog plastenika. Takođe planiraju praviti marmeladu od mušmula koje sada pristižu.

“Nemamo veliki kapacitet proizvodnje pa nam je kvalitet broj jedan. Nije nam interes velika količina i zarada, nego da djeca imaju stručnu praksu. Njihova spremnost nakon završene škole neće biti upitna”, kaže Mršićeva.

Dodala je da proizvode koje naprave vrlo brzo prodaju građanima, profesorima i roditeljima učenika.

“Odlična je ideja da se škole opremaju kako bi se djeca upoznala sa različitim tehnologijama. Linija koju smo dobili je između industrijskog i zanatskog tipa, pa učenici učestvuju u svim fazama rada – od pripreme do krajnjeg proizvoda, a odgovornost za operaciju preuzimaju samostalno”, pojasnila je Mršićeva i istakla da učenicima ovo može biti ideja za osmišljavanje vlastitog biznisa jer je proizvodnja manjeg kapaciteta pa se može raditi i u kućnim uslovima.

Pojedina odjeljenja ove škole, kako nam ona kaže, imaju praksu i van škole, kako bi se upoznali s industrijskom proizvodnjom.

Oni svoje proizvode prodaju u opremljenom prodajnom prostoru u školi, gdje sok prodaju u povratnim staklenim ambalažama od 1,5 KM, odnosno 2,5 KM za nepovratnu ambalažu.

Medina Ramić, učenica četvrtog razreda prehrambenih tehničara u ovoj školi, kaže da je izuzetno zadovoljna praksom kojom stiče iskustvo.

“Meni je najzanimljivija proizvodnja sira i soka od jabuke, jer je proces jako zanimljiv za posmatranje. Prije srednje škole nisam imala iskustva, a ovdje sam naučila mnogo toga što bih mogla primijeniti poslije i lakše pronaći posao”, rekla je Medina.

Mladen Dražić, direktor škole, kaže da je veliki broj časova praktične nastave zastupljen u školi, te da učenike šalju i u preduzeća koja mogu obezbijediti kvalitetnu praktičnu nastavu.

“Kroz raniji period opremali smo radionice kako bi praksa bila kvalitetnija i pod kontrolom naših tehnologa, da bi učenik tokom školovanja istinski naučio teoretska znanja i vještine s kojima bi se sutra mogao naći na tržištu rada”, rekao je Dražić i dodao da pored prerade sokova njihovi pekari u školi prerađuju pšenično brašno, raž i heljdu.

Momir Širko, koordinator za privatni sektor programa “Prilika plus”, kaže da je Poljoprivredno-prehrambena škola u Prijedoru primjer za sve poljoprivredne škole u čitavoj BiH kako se radi praktična nastava.

“Oni imaju zemljište na kojem uzgajaju voće i povrće, zatim plasteničku proizvodnju, imaju siraru, a sada i liniju za proizvodnju soka. Ovom donacijom pored linije za proizvodnju soka, dobili su još opreme, noževe, staklene boce, tegle, rashladnu vitrinu. Svoje proizvode prodaju pa ulažu u poboljšanje prakse”, rekao je Širko.

Istakao je da je jedini razlog zbog čega je Poljoprivredno-prehrambena škola ušla u njihov projekat organizacija praktične nastave, kako kaže Širko, jer su svjesni činjenice da na tržištu rada ima dosta nezaposlenih, a da veliki broj njih nema vještine.

“Škola je prepoznata kao ustanova čiji učenici pronalaze posao godinu dana nakon završetka školovanja na svojim gazdinstvima ili eventualno u industriji i preradi hrane”, ističe Širko.

Dodao je da je linija za proizvodnju soka pomoć Vlade Švajcarske koju implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i program “Prilika plus”, posredstvom projekta Agencije za razvoj “Preda”, te da generalno rade na sektoru obrazovanja i privrede. Vrijednost donacije je oko 21.000 KM.

Nezavisne novine