Sedam povratnika u Prijedor dobiće paket građevinskog materijala za izgradnju i obnovu već postojećih objekata, nakon što su potpisali sporazum s Emirom Mešić, ispred Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi FBiH, i Milenkom Đakovićem, gradonačelnikom Prijedora, javlja Anadolu Agency (AA).

Dobitnici donacija izabrani su na osnovu Javnog poziva federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica iz 2015. godine.

“Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čelu s ministrom Edinom Ramićem idalje nastavlja pomagati povratničkoj populaciji, ljudima koji nastoje obezbjediti stambeno pitanje svojim porodicama”, kazala je Emira Mešić i dodala da Ministarstvo od 2002. godine svake dvije ili tri godine upućuje javni poziv povratničkoj populaciji kako bi im se pomoglo u rješavanju stambenih pitanja.

Ona je rekla da sadržaj građevinskog materijala zavisi od toga da li je u pitanju djelimična rekonstrukcija kuće ili njena kompletna izgradnja i napomenula je da u skladu s normativima koje je propisalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, njegov sadržaj zavisi i od broja članova porodice kojima se donacija dodjeljuje.

Mešić je napomenula da je i lani sedam povratničkih porodica u ovaj grad dobilo paket građevinskog materijala.

“Grad Prijedor zajedno s Ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH sarađuje već na mnogo projekata koji su u korist građana ovog grada i ovom prilikom zahvaljujem se Federalnom ministarstvu i na ovoj pomoći, a porodicama kojima je dodjeljen građevinski materijal želim da u svojim rekonstruisanim ili novoizgrađenim domovima, sretno i dugovječno žive”, kazao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Među dobitnicima građevinskog paketa je i porodica Mirele Okić iz prijedorskog naselja Raškovac.

Ona je danas, potpisujući sporazum u ime svog supruga, koji je na sezonskom radu u Njemačkoj, saznala da će kompletan paket građevinskog materijala dobiti za 15 dana.

“Temelj je postavljen, a nadamo se da će nam vrijeme biti naklonjeno i da ćemo napokon započeti izgradnju naše dugo priželjkivane kuće”, kazala je Okić.

Njena porodica broji deset članova od kojih je osmero djece i to četvero dječaka i četvero djevojčica, a stanuju u kući koja im je povjerena na čuvanje.

Anadolija