Policijska uprava Prijedor u periodu od 22. do 24.06.2017. godine sprovela je republičku akciju „Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila i utvrđivanje alkoholisanosti vozača“.

Ukupno je kontrolisano 1.066 učesnika u saobraćaju, a prekršajne sankcije na licu mjesta izrečene su za 633 učesnika ili 58,34 % kontrolisanih. Uz novčane kazne, za prekršaje koji su bili pod akcentom pojačane kontrole izrečene su i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od 142 mjeseca, kao i 263 kaznena boda.

Zbog prekoračenja brzine kretanja vozačima su uručena 272 prekršajna naloga. Većina prekoračenja dozvoljene brzine kretanja je uočena u zonama naseljenih mjesta, a uz novčanu kaznu za 88 ili 32,35 % vozača izrečena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom. Zbog prekoračenja brzine preko 30 km/čas sankcionisana su 22 vozača, kojima je izrečena novčana kazna u iznosu od 400 KM i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca i izricanje dva kaznena boda.

Prilikom kontrole psihofizičkog stanja vozača sa akcentom na sprečavanje učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola sankcionisano je 65 učesnika, od kojih je pet zadržano lišenjem slobode u policijskim stanicama do 12 časova, jer su zatečeni u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola u količini preko 1,50 g/kg alkohola u organizmu. Vozačima koji se zateknu da učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola u količini preko 1,50 g/kg alkohola u organizmu, pored novčane kazne (400 KM) i mjere zadržavanja lišenjem slobode, izriče se i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca i dva kaznena boda. Pored toga, zbog vožnje pod uticajem alkohola u koncentraciji od 0,80 do 1,50 g/kg u organizmu za 22 vozača je, uz novčanu kaznu, izrečena i mjera zabrane upravljanja vozilima i kazneni bodovi.

Policijski službenici su sankcionisali i 301 prekršaj po drugim osnovama koji nisu bili predmet pojačane kontrole.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, imajući u vidu povoljne prilike za odvijanje saobraćaja i pojačan saobraćaj povodom turističke sezone.

PU Prijedor