Kako izgleda život na klizištu? To dobro zna Marinko Rustić iz Bistrice kod Prijedora. Svakodnevno strahuje za kuću, ali i svoj život. Sitacija je dodatno otežana jer mu je nadležna inspekcija predložila da zbog lične bezbjednosti napusti imanje. Međutim, on nema gdje!

Ono što Marinko zna i osjeti na “svojoj koži” jeste da je život u kući pored klizišta postao nepodnošljiv. Sve je počelo u martu nakon obilnih padavina. Velika količina vode natopila je rastresito tlo i pokrenula klizište tačno iznad njegove kuće.

Zbog toga su zidovi na kući počeli su da pucaju, a trošni objekat u opasnosti je da se svakog časa u potpunosti uruši.

– Bio sam tu kad je to počelo da pucketa, strah me je, veliki strah. Znate li kako je to kad iščekujete da vam se krov sruši na glavu – priča Marinko.

Da nevolja bude veća, nadležna inspekcija naložila mu je da napusti kuću, jer nije bezbjedna za stanovanje. Ali, kuda, kada, kako… kaže, nema gdje.

Bez krova nad glavom, i bez igdje ikoga – ovaj nezaposleni ratni vojni invalid i borac prve kategorije, za pomoć se obratio komšiji. Kod Čede Miličevića našao je privremeno utočište.

Pomoći su spremni i mještani Bistrice, koji za Marinka imaju samo riječi hvale.

Predsjednik SMZ Bistrica Milorad Mamić ističe da u Gornjoj Bistici postoji napušten Dom kulture koji su oni voljni dati Marinku na upotrebu, a ujedno bi ga mogao i održavati.

Dom kulture tako bi uskoro mogao da postane i Marinkov dom. A ovaj skromni čovjek samo se nada da će, uz pomoć dobrih ljudi, uskoro dobiti bezbjedan krov nad glavom, i da nikom neće biti na teretu.

RTRS