Trener Atletskog kluba „Prijedor“ Zoran Radinović (42) već 15 godina djecu iz grada na Sani trenira besplatno.

Atletičari ovog kluba ne plaćaju članarinu, opremu, kao ni troškove puta i smještaja. Radinović za „EuroBlic“ kaže da je nakon dolaska na mjesto trenera 2003. godine odlučio da sve bude besplatno. Razlog za to je njegova velika ljubav prema kraljici sportova.

– Atletikom sam počeo da se bavim prije 34 godine. Kroz ovaj sport sam se izgradio i naučio sam svoju djecu mnogim korisnim i velikim stvarima. Sve ovo radim zato što volim atletiku, a kada bih naplaćivao djeci članarinu onda bih njih gledao kroz tih nekih 10-tak maraka, a ovako nas samo spaja ljubav prema sportu – objašnjava Radinović.

Dodaje da im grad uplaćuje 4.000 KM godišnje i da je to dovoljno za izmirenje obaveza kluba. Navodi da i pojedini lokalni privrednici pokazuju interesovanje, te da ih finansijski podržavaju.

Radinović navodi da su roditelji djece koju trenira predlagali da naplaćuje treninge, ali da je on to odbio.

Tvrdi da je zadovoljan što kao profesor fizičkog vaspitanja u prijedorskoj Mašinskoj školi ima platu.

– Živimo u teškom vremenu, i mnogi su u nezavidnom materijalnom stanju. Na ovaj način mogu pomoći roditeljima, ali i djeci da se razvijaju kroz atletiku koja je osnova fizičkog, ali i psihičkog zdravlja – ističe on i dodaje da cilj njegovog Kluba nisu samo nagrade i priznanja.

– Najveći dobitak je da ovu djecu izvedemo na pravi put, jer danas oni dosta vremena provode sjedeći ispred računara. Uspjeh je kada se dijete toga oslobodi i dolazi 3 puta sedmično na atletiku – navodi Radinović.

Objašnjava i da je jako važno za djecu psihofizički razvoj, a posebno da nemaju krivu kičmu i koljena, a posebno ravne tabane. On ističe da je to danas jedan od problema kod djece, jer kako kaže, kada bi uradili testove za ravne tabane kod djece da bi rezultati bili poražavajući.

– Obaveza je da tokom lijepog vremena da se djeca nakon treninga izuju bosa i krug od 400 metara na Stadionu hodaju bosa. Hodanje bez obuće je korisno za pravilan razvoj stopala, nakon toga im pregledam tabane, a kada uočim neke nepravilnosti, savjetujem roditelje da odvedu djecu kod stručnjaka – kaže Radinović.

Ističe da je bitno da djeca u najranijem dobu dolaze na treninge i da posmatraju one koje treniraju kako bi se priključili treninzima.

Oko 50 djece koja su članovi AK „Prijedor“ treniraju u četiri grupe, zavisno od uzrasta.

Član ovog kluba je i Anastasija Udovičić (12) koja kaže da je tokom 4 godine treniranja osvojila 26 medalja.

– Dvostruka sam šampionka BiH i ove godine sam prvakinja i u krosu za mlađe pionirke. Na Belom krosu sam bila peta, a već pet godina pobjeđujem i na Atletskim trkama u Prijedoru – priča Anastasija.

Dodaje da je za svoj uspjeh zahvalna treneru Radinoviću, kao i Vuk Drljić (12), koji je prvak RS na 200 metara.

– Trener Radinović je dobar, možda i najbolji u regionu, ja ga volim što mi daje podsticaj da budem još bolji – kaže Vuk.

Trenirao i brojne šampione

Zoran Radinović je diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu i sport u Beogradu, a potom i magistrirao u Istočnom Sarajevu.

Objavio je značajan broj stručnih radova. Od 1985. godina član je AK Prijedor. Bio je reprezentativac Jugoslavije, a potom radio kao kondicioni trener brojnih šampionskih klubova. Među onima koje je kondiciono trenirao je i fudbaler Crvene Zvezde, Slobodan Marović.

EuroBlic