Svjedok Odbrane Gorana Pejića je ispričao da optuženi nikada nije imao nadimak Ledeni, te da je to kazao i inspektorima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Nenad Vasiljević je izjavio da je s Pejićem išao u školu u Ljeskarama kod Prijedora, te da je optuženi 1994. godine oženio njegovu sestru. Negirao je da je Pejić ikada imao nadimak Ledeni, kao i da je čuo da ga je neko tako zvao.

Svjedok je naveo da je, prije nego je optuženi pritvoren, jednom razgovarao sa inspektorom SIPA-e koji se zvao Bahrudin, ali ga tada nisu pitali o Pejiću. Nakon hapšenja optuženog, kako je rekao Vasiljević, zvao ga je inspektor Bahrudin i pitao da li poznaje Gorana Pejića. Svjedok je naglasio da je kazao da Pejić nije “Ledeni”.

“Od njega sam prvi put čuo taj nadimak. On meni kaže: ‘Raspitaj se. Ako šta saznaš, javi mi, da ne bih nevinog čovjeka optužio’”, rekao je Vasiljević, dodavši da su tada i drugi mještani negirali da je Pejić imao nadimak Ledeni.

Vasiljević je kazao da je nakon toga razgovarao sa inspektorima u Banjoj Luci, koji ga nisu pitali ni o Pejiću, “Ledenom” ili ubistvima Ećimovića. Negirao je da je ijednom inspektoru rekao da je u njegovom naselju “bio čovjek po nadimku Ledeni koji je završio elektrotehnički fakultet i odselio se u Prijedor”.

Pejić je optužen s Miloradom Radakovićem da su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice. Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava policije, dok je za Pejića navedeno da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Drugi svjedok Nikica Mirković, nekadašnji vojni policajac, ispričao je da je u njegovoj jedinici bio izvjesni Radenko zvani Ledeni. Pojasnio je da je jedan dio jedinice nakon napada na Prijedor krajem maja 1992. godine otišao na obezbjeđenje preduzeća “Voće komerc”.

Svjedok je naveo da je Radenko zvani Ledeni bio dio obezbjeđenja, a da je on bio vozač.

Svjedoku je predočen dopis “Voće komerca” iz 1993. godine, na kojem je prepoznao ime Radenka Stevkovića, kao i fotografija ove osobe, koju je prepoznao kao “Ledenog”.

Na ovom ročištu saslušan je i zaštićeni svjedok O-2, no javnost je bila isključena prilikom njegovog svjedočenja.

Suđenje će se nastaviti 4. jula.

BIRN