Jedan od prethodnih vikenda članovi PD Klekovača proveli su na planini.

Ovoga puta, to je bio Grmeč i njegov najviši Crni vrh (1605m/nv).

Sada već tradicionalni, šesti po redu, „Grmečki marš“ organizuje udruženje sanjana „Grmeč“ i PAOK „Banja Luka“ a pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza RS.

Osim boravka u prirodi i druženja, ovaj Marš ima i snažnu poruku a to je da se ne zaborave tekovine narodnooslobodilačke borbe i žrtve koje je u borbi protiv fašizma podnio narod ovog kraja.

Njegoševa misao da boj ne bije svijetlo oružje već srce u junaka pokazala se tačnom i te davne 1943. godine kada su borci NOB slomili četvrtu ofanzivu mnogostruko brojnijih njemačkih snaga i omogućili stvaranje slobodne teritorije u okupiranoj zemlji.

A da sreća prati hrabre pokazalo se i ovog nedeljnog jutra. Uprkos lošoj vremenskoj prognozi koja je uporno ukazivala na kišno i oblačno vrijeme, mnogobrojne učesnike „Grmečkog marša“ dočekalo je sunčano nedeljno jutro. Na uspon smo krenuli iz sela Bravsko. Staza koju smo trebali preći duga je 7,5 km a nadmorska visina sa koje smo počeli uspon je 1090 m. Početak staze je bio zaleđen pa su se planinari šalili da smo trebali ponijeti dereze. Ubrzo smo došli do dijela staze prekrivenog snijegom koji je na pojedinim mjestima dostizao visinu i preko 80 cm. Najteže je bilo planinarima koji su išli prvi i prtili stazu za ostale učesnike koji su se u koloni kretali iza njih. Tempo kretanja je bio nešto sporiji zbog velikog broja učesnika (preko 190) i potrebe da se ritam prilagodi mogućnostima svih učesnika Marša. Lijepo vrijeme nam je omogućilo da veći dio uspona imamo prekrasan pogled na Klekovaču, Osječenicu i Bravsko polje ukrašeno brojnim vrtačama.

Svi učesnici Marša su se, u predviđenom vremenu, uspješno popeli na Crni vrh gdje je usljedilo fotografisanje sa zastavama društava i kratak predah. Kako je zadnji dio staze do vrha nešto strmiji, naši vodiči su na tom dijelu postavili uže koje je omogućilo siguran silazak po stazi koja je na dijelovima već bila zaleđena i prilično teška za kretanje pri silasku.

Po povratku u selo Bravsko dočekali su nas gostoprimljivi mještani sa rakijom i vinom dobrodošlice, te je nakon toga održan kratak istorijski čas . Organizator uspona je obezbjedio i ručak za sve učasnike Marša. Uz bogatu trpezu, dobro društvo i po koju čašicu vrijeme brzo prolazi pa je tako došao i trenutak da se oprostimo od domaćina i krenemo kući. Zahvalili smo se na svemu što su pripremili za nas i dali čvrsto obećanje da ćemo se iduće godine ponovo družiti na istom mjestu i da ćemo čuvati svijetlu tradiciju naših predaka!

PD Klekovača Prijedor
pdklekovaca.org