rudar prijedor-mladost-najavaSrpski derbi 23.kola Premijer lige BiH između Rudar-Prijedora i Mladosti iz Velike Obarske u subotu u 15.30 časova na Gradskom stadionu u Prijedoru obilježiće novi početak šefa stručnog štaba Darka Nestorovića, koji se vratio na klupu „rudara“ sa Sane.

Nema sumnje da je to jedan novi pozitivan impuls i dodatni motiv za domaće, jer još uvijek su svježa sećanja u ovdašnjoj javnosti na period kada je „zeleno-crne“ od Druge lige Republike Srpske-grupa Zapad, preko prvoligaškog ranga RS, doveo do bh.elite.

Prvi ispit, itekako težak, s obzirom da stiže klub iz njegove Semberije, koji ovog proljeća ne zna za poraz u gostima, savladao je banjalučkog Borca sa 1:0 i igrao bez golova u Mostaru protiv Veleža.

„Mladost ima dobru ekipu sastavljenu od iskusnih igrača, koji su dugo na premijerligaškoj pozornici i posjeduju kvalitet. Nama treba pobjeda, jer ćemo sa tri boda napraviti veliki iskorak i biti ravnopravni sa ostalim rivalima u obrbi za egzistenciju u najvišem stepenu takmičenja“, rekao je Nestorović.

Svjestan je sjajni strateg težine zadatka koji ga očekuje, uz samu činjenicu da su do sada tim vodili: Slobodan Starčević, Boris Gavran, Gorazd Mihajlov i Nedžad Žerić.

„Ukoliko klub stigne do situacije da na klupi ima pet trenera, jasno je da u njemu nije bajno i sjajno. Opterećenje je to i za same igrače, kako na psihološkom, tako i fizičkom planu. Različiti su načini rada, taktika, treba se prilagođavati. Misija da izborimo opstanak jeste teška, ali preostalo je još osam kola. Sa makismumom koji svi moramo da pružimo, uz vjeru u Boga i njegovu pomoć, očekujem da uspijemo“, nastavlja Nestorović.

Od prvotimaca sa kojima je sarađivao u Rudar-Prijedoru zatekao je Gorana Kotarana, Dragoslava Stakića i Vedrana Kantara, odnedavno kapitena. U njihove vrijednosti se uvjerio i bili su mu uzdanice.

„Nisam upoznat sa vrijednostima ostalih momaka iz sadašnjeg igračkog kadra, sem pomenute trojice, kojima treba dodati Igora Mirkovića i golmana Borišu Bodirogu, sa kojima sam radio u bijeljinskom Radniku i Mirka Ticu, jer je kod mene igrao u fočanskoj Sutjesci. Ono što sam mogao da vidim na osnovu prvog treninga, vlada prilično pozitivna atmosfera, dobro obavljaju obaveze i jasno im je u kakvoj su poziciji i šta ih očekuje“, dodao je novi trener Prijedorčana.

Nestorovića raduje da nema podjela na „domaće“ i „strane“ igrače. Iako je pristalica stvaranja sastava u kojem sedmorica čine igrači ponikli u klubu, a četvorica ih nadopunjavaju, u trenutku kada nije selektirao raspoložive snage, pokušaće maksimalno da iskoristi njihov potencijal, a na ljeto da se sa ozbiljnošću sjedne i utvrdi plan kako i šta dalje. I sam zrači pozitivnošću.

„Proveo sam četiri godine u Prijedoru, kada smo svojim rezultatima ispisivali lijepe stranice istorije. Rudar-Prijedor je klub koji ne smije da bude na dnu, treba da gleda ka Evropi, jer to grad zaslužuje i sigurno je da ka tome stremi. Zato ne bih volio da i dalje bude okružen ‘čaršijskim spletkarenjima’, sa time se mora prestati, svi koji klubu žele dobro moraju ga podržati. Znam da će to sigurno učiniti naši vjerni navijači. Rudar-Prijedor ima najbolje navijače i da nisu bili uz nas, u to sam se uvjerio, ne bi ni tada nizali uspjehe. Dakle ‘ratne sjekire’ moraju da se zakopaju, škodi takvo okruženje igračima i sputava ih da odrade sve što mogu najbolje na terenu“, istakao je Nestorović.

Izrazio je i žaljenje što protiv Mladosti neće moći da računa na iskusnog Borislava Mikića, kojem će to biti drugi od tri meča pauze, zbog kazne poslije isključenja protiv zeničkog Čelika. Brazilac Pedro Beda još nije dobio sertifikat, ali iako ga vidi kao dobrog fudbalera, totalno je nespreman. Povrijeđen je Slobodan Milanović, a neizvjestan je i nedovoljno oporavljeni Milovan Aćić. Srećom, suspenziju radi žutih kartona odradio je Igor Mišan. Ohrabrenje bi predstavlajo i potpuni povratak Lazara Vidića, s obzirom da u konkurenciji za špic napada ostaju Jasmin Čampara i Rastko Rokvić. Bio je Nestorović u toku zbivanja, čuo sve najbolje o nekim mladićima, a „štopera“ Nemanju Pekiju, mladog reprezentativca Republike Srpske, želio da odvede u Sutjesku.

„Pokušaću da se radom i željom nametnem novom šefu stručnog štaba i časno nosim dres kluba u kojem sam ponikao. Ukoliko budemo agresivni i borbeni kao u Trebinju protiv Leotara i na svom terenu sa Čelikom, ne sumnjam u našu pobjedu nad, svakako neugodnim, gostima iz Velike Obarske“, rekao je Pekija.

Zanimljivo je da za Mladost nastupaju trojica bivših članova Prijedorčana. Anel Ramić je odigrao 54 utakmice i postigao četiri gola i posle Marka Jeftića (66 mečeva) najviše igrao od pridošlica, ostavivši odličan utisak. To važi i za golmana Bojana Tripića, a i Dalibor Krezović najavljivao je velike mogućnosti. Međutim, uz poštovanje njih, ali i ostalih izabranika trenera Dušana Jevrića, u Potkozarju niko ne sumnja u trijumf domaćih.

Nenad Đerić