blanik kup 2014-organizacioni odbor (1)Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić najavila je danas da će sredstva prikupljena od kotizacije za Deveti blanik kup “Prijedor 2014” biti darovana udurženju djece sa posebnim potrebama u gradu Doboju koje je u majskim poplavama ostalo i bez škole i bez sredstava za rad.

“Novitet je da smo se ove godine odlučili za simboličnu kotizaciju svih učesnika i sredstva koja na taj način prikupimo darovaćemo u humanitarne svrhe. Sportisti su poznati po humanosti i vjerujem da će se svi rado odazvati ovoj našoj akciji”, rekla je Rešić novinarima u Prijedoru nakon sjednice Organizacionog odbora Devetog blanik kupa “Prijedor 2014”.

Rešić, koja već treću godinu predsjedava organizacionim odborom prijedorskog blanik kupa, rekla je da će ministarstva uprave i lokalne samouprave i porodice, omladine i sporta Republike Srpske ovogodišnji kup finansirati sa po 3.000 KM, a grad Prijedor sa 2.000 KM, te da je uz pomoć brojnih sponzora i donatora finansijska konstrukcija zatvorena bez problema.

blanik kup 2014-organizacioni odbor (2)Direktor Blanik kupa “Prijedor 2014” Milan Marković rekao je da će se ove godine kup održati u subotu, 30. avgusta na prijedorskom aerodromu “Urije”.

“Očekujemo od 30 do 40 takmičara, pilota jedriličara iz aero-klubova iz BiH, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Poljske”, rekao je Marković.

On je pojasnio da je blanik vrsta letjelice češke proizvodnje koju koriste i Rusi i Amerikanci i Evropljani za školovanje pilota jedrilica i koja se u posljednjih 50 godina pokazala kao jedna od najboljih letjelica za školovanje i trenažno letenje u svijetu.

“Cilj je jedrilicom blanik L23 sletjeti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosi kaznene poene. Pobjednik je onaj pilot koji dobije najmanje kaznenih bodova, a idealno je da postigne nulu”, kazao je Marković.

Dolazak takmičara na aerodrom “Urije” planiran je za 10.00, svečano otvaranje kupa za 11.00, takmičarski letovi od 12.00 do 17.00, a proglašenje pobjednika za 19.00 časova.

SRNA
blanik kup 2014-organizacioni odbor (3)