saobracajka-ilustracijaU 2016. godini, na teritoriji grada Prijedora, u saobraćajnim nesrećama smrtno je stradalo sedam lica, od čega troje u proteklom mjesecu.

To svakako nisu podaci koji ohrabruju, ali podaci Centra javne bezbjednosti Prijedor pokazuju da je, do sada, 2016. godina sa najmanje poginulih u saobraćajnim nesrećama, ukoliko se pogleda prethodih deset godina, u kojima je prosječno bilo 14 sobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom.

U prvih deset mjeseci ove godine zabiljžene su 724 saobraćajne nesreće, što je za 2.37% manje nego prošle godine.

Evidentan je porast broja pješaka i biciklista koji su učestvovali u saobraćajnim nesrećama, pa je tako o ovoj godini zabilježena 21 nesreća u kojoj su učestvovali biciklisti, i 31 u kojoj su učestvovali pješaci.

Iz CJB su poručili da stanje bezbjednosti saobraćaja nije na željenom nivou, ali da pozitivnih pomaka u odnosu na prethode godine svakako ima.

Mirko Brkić, sekretar Auto-moto društva Prijedor, rekao je da je potrebna zajednička aktivnost svih organa i institucija koje su vezane za saobraćaj, kako bi se poboljšala bezbjednost, a ne da se sav teret prebacuje na saobraćajnu policiju.

Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća obilježava se 20. novembra, a cilj je skretanje pažnje na bezbjednost saobraćaja.

RTV Prijedor

saobracajka-mercedes-autobus-1 cjb prijedor 1