blic-andrej-lukac-1Prije tri mjeseca Andrej Lukač (12) iz Prijedora odlučio je da se okuša u atletici.

Ubrzo je dokazao sebi i okolini, da je napravio pravi izbor, jer je prvak Republike Srpske u kategoriji mlađih pionira na 300 metara.

Međutim, to nije jedina nagrada u Lukačevoj kratkoj atletskoj karijeri.

Samo nekoliko dana nakon što je postao član Atletskog kluba Prijedor, učestvovao je na takmičenju u Kozarskoj Dubici, gdje je osvojio drugo mjesto na 600 metara.

– To je bilo nekih desetak dana nakon što sam počeo trenirati, moj trener me stavio u grupu među bolje atletičare i ja sam opravdao to njegovo povjerenje- priča mladi Andrej.

blic-andrej-lukac-2Smatra da je ova nagrada bila podsticaj za dalje treniranja i takmičenje. Već 17. septembra odlazi sa klubom na maraton u Bovec.

– U Sloveniji sam trčao u grupi mlađih pionira na 800 metara i dobio sam zlatnu medalju – kaže zadovoljni Andrej.

I na kraju, kao šlag na tortu, dolazi pojedinačno prvenstvo Republike Srpske za mlađe pionire u Banjaluci.

– Bio sam prvi na 300 metara, i kada sam istrčao trku, legao sam na stazu i nisam mogao da vjerujem da sam za tako kratko vrijeme u atletici dostigao titulu prvaka Republike Srpske – priča Andrej.

Na nedavnom ekipnom takmičenju u Prnjavoru, Lukač je bio dio četvoročlanog tima Atletskog kluba Prijedor, koji je osvojio prvo mjesto za RS i drugo za BiH.

blic-andrej-lukac-3Ovaj dvanaestogodišnjak priča da je oduvijek znao da je brz, ali i da nije očekivao veliki broj nagrada za kratko vrijeme.

– Ja sam šest godina trenirao tenis, i bio sam brz, ali nisam imao dobru tehniku trčanja, to sam sada, treninzima, popravio – tvrdi Andrej.

Kraljicu sportova oduvijek je volio, ali sasvim slučajno, počeo je da trenira atletiku.

– Išao sam jednu veče sa drugarima na stadion Rudara u Prijedoru, i kada smo istrčali par krugova, to mi se baš svidjelo i odlučio sam da se odmah učlanim u AK Prijedor – kaže Andrej.

Priznaje da njegovih sportskih rezultata ne bi bilo bez vjerne podrške trenera Zorana Radinovića.

Lukač priča da je Radinović posvećen sportistima i treninzima, ali da je svojim zalaganjem omogućio da članovi AK Prijedor imaju besplatne treninge i besplatan odlazak na takmičenja.

– Naš trener cijeni trud i to je presudno kada nas bira za takmičenja – priča Andrej.

A trud je ono što će Andreja Lukača i dalje da vodi kroz život, jer je to, tvrdi, uspješna formula za postizanje dobrih rezultata za kratko vrijeme.

EuroBlic

blic-andrej-lukac-4