glas-sudjenje-vekicRadan Vekić (24) iz Prijedora, optužen za ubistvo Milana Maksimovića (50), kazao je juče u banjalučkom Okružnom sudu da je prije zločina razmišljao da počini samoubistvo zbog duga.

– Veče prije kobnog susreta došao sam iz Bijeljine gdje sam radio. Milan me zvao da mu vratim novac koji sam mu dugovao. Nisam znao šta da radim. Kada sam krenuo na sastanak sa Maksimovićem uzeo sam pušku u namjeri da se ubijem, otišao kod rođaka i od njega posudio tri metka – rekao je Vekić.

Ispričao je da je ujutro bio u posjeti ocu koji je ležao u prijedorskoj bolnici i da ga je Milan pozvao telefonom i da se nije javio.

– Kasnije sam ga pozvao i rekao da sam ispred bolnice u Prijedoru i on je rekao da će doći za 45 minuta. Stigao je svojim “pasatom”. Kada sam ušao počeo je da galami da vratim novac i prijeti pištoljem. Dogovorili smo se da ću mu donijeti novac oko 14 časova – rekao je Vekić.

glas-ilustracijaDodao je da nije otišao na ugovoreno mjesto za vraćanje duga, već da je otišao u Špadiće s namjerom da se ubije.

– Pozvao sam Milana i rekao da sam ostao bez goriva i da ne mogu da dođem. Nakon pola sata on je stigao svojim vozilom. Kad je izašao krenuo je prema meni i držao ruku iza leđa. Mislio sam da nosi pištolj i podigao sam pušku i ispalio hitac. Više se ničega ne sjećam – kazao je Vekić.

Kazao je da je od Maksimovića pozajmljivao novac na kamatu i da nije mogao da mu vraća. Istakao je i da je s njim bio dobar i da ga je zvao na svadbu i krštenje djeteta.

Prema optužnici, Vekić je Maksimovića usmrtio hicima iz vojničke puške M-48 14. maja ove godine na lokalnom putu u Špadićima kod Prijedora. Tog dana je od Maksimovića tražio da se nađu u Prijedoru na benzinskoj pumpi. Međutim, nešto kasnije je Vekić je pozvao žrtvu i rekao da mu je “golf” ostao u kvaru u Špadićima i da dođe po njega. Vekić se sakrio iza svog vozila i kada je Maksimović došao, ustao je i pucao na žrtvu iz puške. Pogodio ga je s dva hica u grudi i glavu.

Priznanica

Odbrana Radana Vekića kao dokaz je u sudski spis uložila priznanicu pozajmice u kojoj je navedeno da je ubijeni Milan Maksimović dao pozajmicu optuženom od 9.000 maraka. Istakli su da je tu pozajmicu kao svjedok potpisao i Dragan Stupar. Ovaj svjedok u sudu je potvrdio da je bio garant za 2.000 maraka, ali da mu je Vekić kazao da Maksimoviću duguje još 7.000 KM pa je zato na pozajmici pisalo 9.000 KM.

Glas Srpske