srna-avio-bombe-rijeka-sana-1Tri avio-bombe uklonjene su danas iz korita rijeke Sane u Novom Gradu.

Pripadnici Sektora za deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite uklonili su bombe iz Sane, koje su čamcem prevezene uzvodno oko 1.800 metara, a potom dopremljene na deponiju Šuća, gdje je nastavljeno detoniranje.

Član Opštinskog štaba za vanredne situacije Aleksandar Janković rekao je da je akcija protekla bez problema, zahvaljujući dobroj koordinaciji svih službi koje su bile uključene.

“Slabije detonacije koje su mogli čuti mještani koji žive u blizini deponije Šuća nastale su tokom odvajanja upaljača od tijela bombe, sam TNT eksploziv se uništava spaljivanjem”, pojasnio je Janković.

On je rekao da je današnja akcija bila i priprema za uklanjanje preostalih bombi iz Drugog svjetskog rata ispod željeznog mosta na Sani, kao i avio-bombi ispod mosta za drumski saobraćaj na ovoj rijeci.

Pomoćnik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Kos rekao je da je specijalizovana jedinica uprave formirana prošle godine i da u svom sastavu ima četiri ronioca, a osim uklanjanja bombi, bavi se i spasavanjem.

Tokom akcije za saobraćaj je oko 30 minuta bio zatvoren dio magistralnog puta Novi Grad-Prijedor, kao i bilo kakvo kretanje prema željeznom mostu u naselju Urije.

Stanovništvo je ranije bilo obaviješteno da preduzme sve što je potrebno da bi se izbjegli bilo kakvi bezbjednosni rizici.

SRNA

srna-avio-bombe-rijeka-sana-2 srna-avio-bombe-rijeka-sana-3