sud bih (2)U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prijedora, svjedokinja Tužilaštva BiH prisjetila se noći kada je u njenu kuću došlo dvoje djece nakon što su im ubijeni članovi porodice 1992. godine.

Dragica Jurišić je živjela u naselju Tukovi (opština Prijedor) i Ećimovići su joj bili komšije. Kako je rekla, za njih ima samo riječi hvale.

“Mislim da je bio 2. juni uveče, ne sjećam se datuma. Sjedili smo kad sam začula da se otvaraju vrata kapije. Ušla su djeca Ećimovića u čarapicama i bilo je krvi na njihovim majicama. Mala nije pričala, bila je napunila šest godina, a Nikola, koji je imao sedam, je rekao: ‘Bako, nemamo gdje, nego kod vas’”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je, kako je rekla, dvoje djece oprala i presvukla.

sud bih (1)“Mali Nikola je rekao da su dvojica čika sa maskama, od kojih je jedan bio u uniformi, ubili njegovog strica, strinu i majku. Kad sam ih pitala zašto nisu otišli baki i djedu koji su također živjeli tu, rekao mi je da misli da su i oni ubijeni”, ispričala je Jurišić.

Ona je kazala da je sutradan neko iz njene porodice javio policiji, koja je djecu odvela prvo u Prijedor kod tetke i tetka, a potom kod bake u Briševo (opština Prijedor).

“Nisam ih nikad više vidjela. I danas kad pričam o tome, obuzme me strah”, rekla je Jurišić.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, ona je kazala da ne poznaje optuženog Milorada Radakovića pod tim imenom, već kao “komšiju Srbu” i da nije čula da se dovodi u vezu s ubistvom porodice Ećimović.

sud bih (3)Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću sudi se za ubistva civila u naselju Tukovi kod Prijedora. Prema optužnici, oni su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove. Jedan od optuženih je u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubili još dva člana.

Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava Službe javne bezbjednosti (SJB), dok se za Pejića navodi da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Svjedok Zoran Puzigaća, koji je bio u rezervnom sastavu policije u Tukovima, rekao je da nije poznavao porodicu Ećimović, te da je tek nedavno čuo za to ubistvo.

Upitan da li je u ljeto 1992. viđao optuženog Radakovića u Tukovima, svjedok je kazao da “možda jeste u komšiluku”.

Tužilac Izet Odobašić je prezentovao iskaz ovog svjedoka iz jula prošle godine, u kome je naveo “da je komandir njih pet, šest rezervnih policajaca odredio za čuvanje punkta na početku akcije ‘čišćenja terena’, te da im je rekao da će u toj akciji učestvovati i specijalci, među čijim pripadnicima je vidio Dadu Mrđu i Radakovića zvanog Srbo”. Svjedok je kazao da se danas slabo sjeća.

Suđenje se nastavlja 11. oktobra.

BIRN