novosti-desanka„Jedna je Desa“, tako ukratko kažu kolege rudari za svoju dragu radnu koleginicu, Desanku Petrović. Ona je skoro četiri decenije provela u prijedorskom rudniku, rame uz rame sa muškim kolegama.

Po struci je inženjer rudarstva. Svoj dosadašnji radni vek provela je u rudarskim jamama, kopovima i kamenolomima. Danas je tehnički rukovodilac kamenoloma „Drenovača“ kod Prijedora i šef je brojnim muškim kolegama, rudarima. Svi je obožavaju. Pričaju, nema joj ravne. Zovu je „Cunami“ i „Žena zmaj“.

– Neponovljiva je. Opasna kao šefica, divna kao čovek i drugar. Svi je jako volimo. Nema toga što Desa ne može. Radi sve što i mi radimo. Uzme lopatu, kramp, zna da kosi, nabavlja rezervne delove, gorivo, ulje, sve. Vozi kao Šumaher. Kada je vidimo kako stiže u kamenolom „ladom nivom“, svi kažemo, stiže – Cunami! – kaže Milenko Čoprka, Desankin dugogodišnji kolega rudar.

Desanka je neustrašiva. Četiri decenije radi najteže poslove i rukovodi miniranjima:
– Najsrećnija sam jer do sada nije bilo povreda mojih radnika. Imam još dve godine do penzije, pa se nadam da će tako i ostati.

Vozila je minibus, „tamić“, kad je bila mlađa i „greder“.

Pripadnica nežnijeg pola ima u ovdašnjoj administraciji, ali na kopu – Desa je jedina žena.

KAMENOLOM
DESANKA se ostvarila i na porodičnom planu, jer je majka tri kćerke. Kaže, voli svoj posao i smatra da uvek ima nešto da se radi. Osmehne se, obuče zaštitno odelo i stavi šlem na glavu. Uđe u „ladu nivu“, doda gas i pravac – kamenolom.

Večernje novosti