srna-djeca sa kosova-gradska uprava prijedor (1)Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković organizovao je danas prijem sa 52 osnovca sa Kosova i Metohije koji od subote borave u Prijedoru, kao i za učenike Osnovne škole “Petar Kočić” koji će biti njihovi domaćini narednih sedam dana.

Gosti su na prijemu dobili poklone i mnogo izraženih želja za srećnije i mirnije djetinjstvo nego što su ga do sada imali.

“Želim da ugodno provedete vrijeme kod svojih domaćina i da shvatite da ćete ovdje uvijek imati prijatelje i da će i ovaj put ostati u trajnom sjećanju”, istakao je Đaković.

On je dodao da se nada da će djeca život provesti u miru i da će nedaće koje prate njihovo djetinjstvo ubrzo prestati.

Gordana Bosančić, direktor Osnovne škole “Petar Kočić”, istakla je da je ova škola rado prihvatila ovogodišnje domaćinstvo osnovcima sa Kosova i Metohije i da je većina roditelja pokazala izuzetne emocije prema toj djeci koja žive u enklavama.

“Nije bilo teško organizovati smještaj kod naše djece gdje će boraviti i provoditi vrijeme uz prekide aktivnostima iz programa koji smo im pripremili”, navela je Bosančićeva.

Djeca su uglavnom iz Lipljeg Sela kod Prištine, uzrasta od četvrtog do osmog razreda, od kojih se većina do sada nije odvajala od roditelja.

Prema programu njihovog boravka, djeca su sa domaćinima danas bila u šetnji gradom, a za sutra je planirana posjeta Crkvi Svete Trojice u Prijedoru i projekcija filma u bioskopu “Kozara”, te obilazak Nacionalnog parka “Kozara” zadnjeg dana boravka u Prijedoru.

U okviru projekta “Spojimo srpsku djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske”, koji se sprovodi peti put, Prijedor je jedan od 10 gradova i opština u Republici Srpskoj koji je ugostio najbolje osnovce sa Kosova i Metohije.

SRNA
Foto – Željko Batoz – www.prijedordanas.com

srna-djeca sa kosova-gradska uprava prijedor (2) srna-djeca sa kosova-gradska uprava prijedor (3) srna-djeca sa kosova-gradska uprava prijedor (4) djeca sa kosovo-obilazak prijedora (1) djeca sa kosovo-obilazak prijedora (2) djeca sa kosovo-obilazak prijedora (3) djeca sa kosovo-obilazak prijedora (4) djeca sa kosovo-obilazak prijedora (5) djeca sa kosovo-obilazak prijedora (6)