sud bih (1)U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se uviđaja u mjestu Tukovi (opština Prijedor), gdje se 1992. godine dogodilo višestruko ubistvo porodice Ećimović.

Živko Dragosavljević kazao je da je 1992. godine, kao dežurni istražni sudija Osnovnog suda u Prijedoru, rukovodio uviđajem nakon ubistva pet članova porodice Ećimović.

“Sjećam se da je pet lica lišeno života (…) U staroj kući jedan srednjovječni par i u novoj kući su bile tri osobe”, kazao je Dragosavljević.

On je rekao da nije dobio informacije ko su izvršioci ubistva. Prema njegovim riječima, na licu mjesta pronađene su čahure, a moguće i “koje zrno”.

sud bih (3)“Mislim da su puščane čahure od automatske puške”, kazao je Dragosavljević.

Dodao je da je uviđaj trajao oko dva sata i da je lice mjesta bilo relativno široko.

“Znam da je bilo šokantno lice mjesta u smislu broja povreda”, kazao je Dragosavljević, istaknuvši da su Ećimovići sa puno projektila lišeni života.

Dragosavljević je svjedočio na suđenju Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću, optuženima za ubistva civila u naselju Tukovi kod Prijedora. Prema optužnici, oni su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove. Jedan od optuženih je u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović – Katarinu, Ceciju i Nikolu.

Prema Tužilaštvu, preživjelo je samo dvoje djece. Optuženi su potom, kako je navedeno, otišli u drugu kuću Ećimovića, gdje su obojica pucali i ubili još dva člana porodice – Tomu i Mariju.

sud bih (2)Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava Službe javne bezbjednosti (SJB), dok se za Pejića navodi da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Svjedok Dragosavljević je kazao da je zapisnik o uviđaju proslijedio na tri adrese – Okružnom tužilaštvu u Banja Luci, Osnovnom tužilaštvu u Prijedoru i policiji u Prijedoru.

Odgovarajući na pitanja Radakovićeve Odbrane, svjedok je kazao da nije bilo opstrukcija da se radi uviđaj.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. avgust.

BIRN