omarska godisnjica (1)U prisustvu nekoliko stotina ljudi u Omarskoj je protekle subote obilježena 24. godišnjica početka zatvaranja logora “Omarska”.

Prema nepotpunim podacima kroz njega je prošlo oko 3.500 zatočenika, među kojima i 37 žena, od čega njih 700 nije dočekalo početak njegovog zatvaranja.

Polaganjem cvijeća ispred “Bijele kuće” i puštanjem u vazduh bijelih balona s imenima stradalih, preživjeli logoraši Omarske s porodicama ubijenih, na prostoru ovog logora, obilježili su 24 godine od početka njegovog raspuštanja i odali poštu onim koji to nisu dočekali.

Komemoraciju u Omarskoj organizovali su Savez logoraša BiH, Udruženje logoraša Kozarac i Udruženje logoraša “Prijedor `92”.

Haški tribunal je utvrdio da su logoraši boravili u izuzetno lošim uslovima i da su bili izloženi fizičkim mučenjima, psihičkim maltretiranjima, raznim oblicima seksualnog iživljavanja i ubistvima.

Za zločine počinjene u tom logoru pred Haškim tribunalom i sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni: Duško Knežević na 31 godinu zatvora, Željko Mejakić na 21, Mlađo Radić na 20, Miroslav Kvočka na sedam, Momčilo Gruban na sedam, Milojica Kos na šest, te Dragoljub Prcać na pet godina zatvora.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Nijaz Huremović

omarska godisnjica (2) omarska godisnjica (3) omarska godisnjica (4)