srna-grmecka korida 2016 (1)Pobjednik 244. Grmečke koride, koja je danas održana na Popovića brdu kod Oštre Luke, je bik Miško, vlasnika Branka Tubića iz Vrboveca u Hrvatskoj.

Šampion Miško u finalnoj borbi bio je bolji od bika Risonje, vlasnika Jove Vođevića iz Bjelajca kod Mrkonjić Grada.

Pobjednik u srednjoj kategoriji je bik Kukan, vlasnika Milorada Milekića iz Bjelajca, koji je u finalnoj borbi pobijedio Mrkonju, vlasnika Rifeta Zahirovića iz Zecova kod Prijedora.

Vlasnik šampionskog bika Miška od organizatora manifestacije, opštine Oštra Luka, dobio je nagradu od 2.000 maraka i pehar Grmečke koride. Vlasnici drugoplasiranog 1.000 maraka, a prvoplasirani u srednjoj kategoriji 1.000 i drugoplasirani 700 KM.

srna-grmecka korida 2016 (2)Pred više stotina ljubitelja narodnih običaja, druženja i nadmetanja na tradicionalnoj krajiškoj borbi bikova, rogove je ukrstilo osam bikova u srednjoj kategoriji teških do 850 kilograma i osam bikova koji imaju više od 850 kilograma u teškoj kategoriji.

Koridom su dominirali bikovi čiji su vlasnici iz Potkozarja, Podgrmeča, ali i ostatka BiH, koji redovno učestvuju na ovom takmičenju.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar je istakao da su borbe bikova tradicija koju treba čuvati i prenositi budućim naraštajima, upravo onako kako su je naši stari prenijeli do danas.

“Na nama je da nastavimo da njegujemo tradiciju našeg kraja i da svake godine privučemo što veći broj mladih koji ne treba da se stide, već da se ponose viteštvom i junaštvom koje se u našem kraju godinama njeguje”, rekao je Stanar.

Najstarijom koridom na Balkanu završene su ilindanske svečanosti, povodom krsne slave opštine Oštra Luka.

Ova manifestacija prije posljednjeg rata održavana je na Međeđem brdu u Sanskom Mostu. Nakon egzodusa srpskog stanovništva na područje Oštre Luke, korida je 1997. godine preseljena na Popovića brdo.

Predsjednik Organizacionog odbora Grmečke koride na Međeđem brdu Neno Dobrijević je novinarima potvrdio da će ove godine podnijeti zahtjev vlastima Unsko-sanskog kantona za održavanjem koride na staroj lokaciji.

“Dobili smo sertifikat da na tom području nema mina i ne vidimo nikakvog razloga da se po tradiciji dužoj od dva vijeka, ova manifestacija ne održi na prvobitnoj lokaciji”, rekao je Dobrijević.

SRNA