mali kupinari ljubija (1)Dječaci Petar (13) i Dušan (10) Orlović, koji u Ljubiji kod Prijedora već godinama beru divlje kupine i prodaju ih na ulici i od vrata do vrata, pozdravljaju i otvoreno pozivaju malog malinara Jovana Gajića iz Sitnice na Manjači da se poslovno udruže.

Oni su rekli za SrpskaCafe.com da je Jovana krenulo otkako su ga podržali mediji, ministar Malešević, kao i neki direktori firmi i obični ljudi.

– Mi smo isti k’o on. Isto radimo. Neka dođe na sok pa da vidimo možemo li maline i kupine zajednički prodavati dok je još sezona. On je dobar za maline, a mi znamo sve o divljim kupinama koje su u Ljubiji stvarno ukusne i odlične – poručili su Pero i Dule.

mali kupinari ljubija (3)Njihova majka Amira je priča da u kupine idu ujutro kada ne kose travu, ne kupe sijeno i ne cijepaju drva kod komšija za nadnicu.

– Idu po šumama, livadama… Pero je čak nedavno vozio traktor kod jednog susjeda… Jako su vrijedni i te kupine nose po Ljubiji pa ko kupi kupi. Pošto muž Milan i ja imamo sedmoro djece i primamo 360 KM dječijeg dodatka, oni puno doprinose kućnom budžetu. Desna su nam ruka, a za nadnicu radimo i ja i suprug jer treba skupiti novac pošto spremam četvoro djece za novu školsku godinu – istakla je Amira, koja je ponovo trudna.

Petar je otkrio da kupine prodaju u kanticama od pavlake po cijeni od tri, četiri KM.

– Nije ih teško brati i uspijevamo prodati sve što uberemo. Juče je jedna žena dala više para pa smo kupili sladoled, smoki i tako to. Pare dajemo mami pa ona kupuje odjeću, obuću, pelene i mlijeko za braću, sestre i nas – rekao je Petar.

I on i Dušan su naglasili za naš portal da bi najviše od svega voljeli da imaju bilo kakav motorić.

– Onda na posao i na rad ne bi morali da idemo pješke. Kod čovjeka, kod kojeg trenutno radimo, treba ići 10 kilometara u jednom pravcu pa se umorimo. Da nam je motor i kupine bi lakše prodavali i nosili u Prijedor gdje ima više mušterija – rekli su Pero i Dušan.

mali kupinari ljubija (2)Oni pričaju da bi voljeli da i njima, kao Jovanu s Manjače, dođe neki ministar i pomogne ako može.

– Mi nemamo struje. Isključili su nam a imamo i duga za vodu. Mama se plaši da će nam i to ukinuti-poručili su dječaci.

Milan Orlović, glava porodice je rekao da je, uz Petra i Dušana, ponosan na svu svoju djecu.

Srpskacafe.com
Foto – Ahmet Rešidović