srna-100 godina rudarstva-pripremaU Prijedoru je danas konstituisan organizacioni odbor za obilježavanje stogodišnjice rudarstva u ovoj regiji za čijeg predsjednika je imenovan ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Đokić je ocijenio da je od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, za grad Prijedor i za rudarstvo Srpske da se obilježava stotinu godina rudarske proizvodnje.

“Imaćemo niz sadržaja kojima će se na vrlo primjeren način dati značaj rudarskoj proizvodnji. To će ujedno biti prilika da se afirmiše sve što je rudarska proizvodnja dala razvoju ovog kraja”, rekao je Đokić novinarima u Prijedoru.

Za potpredsjednike organizacionog odbora imenovani su gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, direktori Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija” i “Arselor Mital Prijedor” Stanko Vujković i Mladen Jelača i tehnički direktor u rudniku “Arselor Mital Prijedor” Duško Vlačina.

Za članove izvršnog odbora imenovani su, takođe, Stanko Vujković, Mladen Jelača i Duško Vlačina, te Nedeljko Vujičić iz RŽR-a “LJubija”, Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta Prijedor i Ognjen Hrnjak iz RŽR-a “LJubija”.

Direktor rudnika “ArselorMital Prijedor” Mladen Jelača rekao je da su sadašnje generacije prijedorskih rudara ponosne na ovaj jubilej u čijem će obilježavanju, osim Vlade Republike Srpske, grada Prijedora i RŽR-a “LJubija” učestvovati i “Arselor Mital Prijedor” koji ove godine navršava 12 godina rada u gradu na Sani.

“Bićemo snažna podrška i učestvovaćemo na način na koji se to od nas očekuje”, dodao je Jelača.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora LJiljana Babić rekla je da će grad aktivno učestvovati u obilježavanju važnog jubileja.

“Predvidjeli smo i da jedan plato u Ulici Vuka Karadžića, čija rekontrukcija treba da počne, izdvojimo za skulpturu koja će biti posvećena ovom velikom jubileju”, istakla je Babićeva.

Organizovana proizvodnja željezne rude u Prijedoru počela je 1916. godine kada je Austrougarska koristila ovdašnju sirovinu za svoju vojnu industriju.

Početkom devedesetih godina RŽR “LJubija” zapošljavao je gotovo 6.000 ljudi, a u ratu i nakon rata nekadašnji privredni gigant je uništen.

RŽR “LJubija”, kao preduzeće sa većinskim državnim kapitalom, 2004. godine osniva novu firmu sa tadašnjim LNM-om, a današnjim “Arselor Mitalom”.

“DŽoint venčr” /Joint venture/ partnerska kompanija “Arselor Mital Prijedor” u vlasničkoj sturkturi ima 49 odsto kapitala RŽR-a, a 51 odsto “ArselorMitala”.

RŽR “LJubija” danas zapošljava dvadesetak radnika i bavi se djelatnostima poput proizvodnje šampinjona i proizvodnje biomase za toplotnu energiju, dok “Arselor Mital Prijedor” proizvodi željeznu rudu na rudištima u Omarskoj, zapošljava 850 radnika i kopa kamen na kamenolomu Drenovača.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o prodaji svojih akcija u RŽR-u “LJubija” što bi značilo promjenu vlasništva u do sada državnom preduzeću, kao i promjenu partnera u “Arselor Mitalu Prijedor”, u kojem bi, međutim, ostalo isto vlasništvo i isti upravljački kapacitet većinskog vlasnika – kompanije “Arselor Mital”.

Procjenjuje se da u Omarskoj, kapacitetom koji je dostigao “Arselor Mital Prijedor”, rudišta će biti iscrpljena do 2023. godine, dok za rudišta u LJubiji i Tomašici, koja se ne eksploatišu godinama, postoje samo procjene da bi im životni vijek bio dvadesetak godina.

Za kupovinu državnog kapitala u RŽR-u “LJubija” zainteresovani su “Arselor Mital” i “Izraeli investment grup”.

SRNA