platna karticaU preduzećima iz Prijedora, koja su potpisala ugovore s Fondom solidarnosti za obnovu Republike Srpske za učešće u vaučer modelu, ni danas nije realizovana nijedna kupoprodaja budući da prilikom pokušaja plaćanja terminali ne odobre transakcije platnim karticama.

Preduzeće “Javor” posjetilo je nekoliko kupaca koji su pokušali platiti odabrani namještaj, ali nisu uspjeli.

“Instalisana nam je oprema i testirana je. Ljudi su dolazili s karticama, birali robu, ali prilikom plaćanja čitač kartica ne prihvata transakciju. Mi im savjetujemo da pozivaju broj za informacije koji je naznačen na svakoj kartici”, rekli su Srni u “Javoru”.

U preduzeću građevinskog materijala “Krejić” kažu da su danas imali pedesetak potencijalnih kupaca koji nisu uspjeli svojim elektronskim karticama za pomoć poplavljenima platiti željenu robu.

“Vlasnici kartica pozivali su broj koji se nalazi na karticama i za koji je naznačeno da je to broj za informacije, ali se na taj broj niko nije javljao”, kažu u ovoj firmi.

Ni u preduzeću “Nobil” nije bilo pazara putem platnih kartica.

“Imali smo jednog kupca koji je pokušao robu platiti karticom i nije uspjelo. Nadamo se da će sistem uskoro profunkcionisati”, rekli su zaposleni u ovoj firmi.

Ima i preduzeća poput “Grosista”, koji prodaje rezanu građu, lamperiju i brodski pod, ili “TKT”, koje prodaje stolariju, koja su dobila čitače kartica, ali u kojima kupci još nisu isprobali svoje kartice, nego se samo raspituju za ponude, a s druge strane, ima i preduzeća koja do danas nisu dobila opremu, kao što je “Inving invest inženjering” koje proizvodi i prodaje elektro materijal.

Prijedorčani iz poplavljenih područja svoje bi kartice trebalo da mogu koristiti i u “Komunalnim uslugama”, “Vodovodu” i “Elektrodistribuciji”, a danas je saopšteno da se spisku preduzeća koja su potpisala ugovor sa s Fondom solidarnosti za obnovu Republike Srpske za učešće u vaučer modelu, pridružio i trgovački centar “Merkator”.

Prema podacima Privredne komore Republike Srpske, ugovore su potpisale i firme “Bras Komerc”, “Unijat – M”, “Vokel”, “Auto Žuti” i “Prospekt”.

U registar šteta Republike Srpske sa područja Prijedora unesena su 2.002 stambena, 76 privrednih i 1.116 poljoprivrednih objekata u ukupnom iznosu od oko 25 miliona maraka.

SRNA