mural sesirdzijaKonkurs za mural Udruženja likovnih umjetnika Prijedor, koji je raspisan u okviru projekta “Prijedor grad murala”, ističe sutra, a svoje prijedloge do danas je poslalo oko 30 umjetnika.

Prema riječima Borisa Eremića, predsjednika Udruženja likovnih umjetnika Prijedor, dosta prijedloga stigne i posljednji dan konkursa, tako da će o konačnom broju moći govoriti po zvaničnom zatvaranju istog.

“Što se tiče samog pobjednika konkursa i umjetnika koji će ponijeti nagradu ‘Paola de Manincor’, njegovo ime stručni žiri će saopštiti polovinom avgusta kada će biti otvorena i izložba pristiglih radova”, pojasnio je Eremić.

Projekat “Prijedor grad murala” rođen je iz želje za unapređenjem kulturnog života Prijedora, poboljšanjem položaja umjetnosti i umjetnika u društvu i boljim pozicioniranjem ovog grada na međunarodnoj kulturnoj mapi. Prošlogodišnji pobjednički mural “Šeširdžija” umjetnice Nataše Konjević, krasi fasadu u centralnoj pješačkoj zoni u Prijedoru, a pored pobjedničkog murala na prošlogodišnji konkurs je pristiglo je više od 50 prijedloga.

Ove godine glavni dio nagrade “Paola de Manincor” je novčani i iznosi 3.000 KM. Pored toga, autoru pobjedničkog prijedloga biće uručena nagradna plaketa te data mogućnost da svoj prijedlog oslika na fasadi u centralnoj pješačkoj zoni u Prijedoru. Projekat “Prijedor grad murala” podržali su grad Prijedor, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Autonomna provincija Trento i opština Lavis.

Nezavisne novine