rtrs-lubenicaŠestoročlana porodica Vidičević, iz sela Rasavci kod Prijedora, već petnaestak godina uzgaja lubenice i živi od toga.

Iako je proljećna sjetva kasnila zbog nepovoljnih vremenskih uslova, porodica Vidičević zadovoljna je ovogodišnjim rodom lubenice. Očekuju rekordan prinos. Proizvodnju su proširili i na uzgoj dinje i povrća.

Dragana i Boško Vidičević iz Rasavaca kod Prijedora, roditelji četvoro djece, prije petnaest godina zasijali su lubenice na plodnoj zemlji pored rijeke Sane. Zbog bogatog roda svake godine širili su proizvodnju. Ove godine lubenicu su zasijali na devet dunuma i iako je sjetva kasnila, očekuju rekordan prinos.

– Kvalitet je dobar i zato ja svake godine povećavam proizvodnju, posijem manje onda mi ne može biti, onda sezona kada dođu ovi stranci kupuju silno, oni znaju šta je dobro, kaže Boško Vidičević.

Proizvodnja lubenice osnovni je izvor prihoda ove porodice. Dragana i Boško su se na ovaj način skućili i školuju djecu.

– Isplati, proda se sve, iskoristimo baš gdje treba, izgradili smo, napravili smo kuću, praonu, pravimo još jedna objekat, djecu školujemo, istakla je Dragana Vidičević.

U porodici Vidičević, lubenice uzgajaju svi – od najstarijeg do najmlađeg člana. I dok njegovi vršnjaci odmaraju, šesnaestogodišnji Vladimir radno provodi školski raspust.

Vidičevići lubenice prodaju na pijaci i na imanju, ali i snabdijevaju prodavnice. Najteža lubenica do sada bila je ona od oko 16 kilograma , a dinja oko devet.

RTRS