ilustracija-usvajanje djeceBez roditeljskog staranja u Srpskoj odrasta 400 mališana, dok su centrima za socijalni rad podnesena 643 zahtjeva za usvojenje.

Topli dom i porodicu lani je dobilo 30 djece, što je deset puta više nego godinu ranije. U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da je riječ o šest potpunih, 18 nepotpunih, te šest usvojenja sa međunarodnim elementom.

– Najviše usvojenja je zasnovano u Banjaluci, a centri za socijalni rad Derventa, Bileća, Nevesinje, Petrovo, Šipovo, Pale, Milići, Istočna Ilidža, Bratunac, Rudo, Ugljevik, Ljubinje, Kotor Varoš, Foča, Novi Grad, Sokolac, Šamac, Kostajnica, Gacko od 2004. do 2014. nisu sprovodili postupak usvojenja – rekli su u Ministarstvu.

U Centru za socijalni rad u Banjaluci u prosjeku godišnje imaju oko 100 zahtjeva za usvajanje.

– Trenutno je 104 djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, a njih 17 su podobni za usvajanje – rekli su u Centru.

Socijalni radnik Radmila Gašić iz Banjaluke kaže da malo mališana zadovoljava uslove koje zahtijevaju oni koji žele da usvoje dijete.

– Svako od potencijalnih usvojilaca traži zdravo dijete i to najčešće bebu. Od njih očekujemo da pokažu pažnju, nježnost i posvećenost, jer dijete treba da se osjeća važnim – dodaje Gašićeva.

Na evidenciji Centra za socijalni rad Prijedor je 51 dijete bez roditeljskog staranja, a tokom prošle godine usvojeno je dvoje mališana.

Centar za socijalni rad Doboj bilježi 25 mališana bez roditeljskog staranja, od čega je 11 djece smješteno u ustanove, a njih 14 se nalazi u hraniteljskim i srodničkim porodicama.

– Trenutno imamo 78 zahtjeva za usvajanje, a period čekanja zavisi od potreba za usvajanjem i nerijetko traje godinama. Lani nijedno dijete nije usvojeno – rekao je socijalni radnik u dobojskom Centru Dalibor Gostić.

U Centru za socijalni rad Bijeljina evidentirano je 45 djece bez roditeljskog staranja, a u prethodne dvije godine niko od ovih mališana nije dobio novu porodicu.

– Za usvojenje je lani podneseno 10 novih zahtjeva, od kojih su dva obnovljena, a samo je jednom udovoljeno u toku ove godine – rekla je stručni saradnik za starateljstvo Darinka Mićić.

Ministar porodice, omladine i sporta RS Jasmina Davidović smatra da sve institucije djeci bez roditeljskog staranja treba da pruže zaštitu.

– Sada je u Domu “Rada Vranješević” stotinu djece, za 20 više nego ranije i to uglavnom beba. Iako se svi u Domu veoma posvećeni, za tu djecu je daleko bolje da odrastaju u porodicama – dodaje Davidovićeva.

Porodični zakon

Ombudsman za djecu RS Nada Grahovac kaže da postojeći Porodični zakon ima dosta manjkavosti.

– Prema postojećem zakonu, potpuno može biti usvojeno samo dijete do pet godina, na šta je 2012. preporukama ukazao i UN Komitet za prava djeteta. Donje starosne granice uopšte nema, tako da imamo usvojenu djecu sa 40 dana ili odmah po rođenju, što nije dobro – ističe Grahovčeva.

Strategija unapređenja socijalne zaštite djeteta bez roditeljskog staranja 2015-2020. predviđa izmjene Porodičnog zakona i uspostavljanje registra potencijalnih usvojilaca, a rok za to je 2016. godina.

Glas Srpske